Общината реши да разшири парк “Розариум” чрез покупка на парцел

На провелото се заседание на Общинския съвет от 29 септември, към изменението на Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2022 година, под точка 23-та бяха заложени 1 000 000 лева за придобиването на поземлен имот находящ се на ул. Войнишка“ с площ 2221 кв.м. Част от сумата може да бъде покрита от ПМС №229/29.07.2022г., с което се увеличава целевата капиталова субсидия с 578 600 лв. При необходимост средствата могат да бъдат коригирани със следващо решение на Общински съвет. В момента имотът е необитаем и придобивайки го Общината ще има възможност да направи разширение на емблематичния за града парк „Розариум“.

Предложението е част от проекта за решение за изменение на Бюджета и Инвестиционната програма за тази година. То беше прието с 21 гласа “за”, трима “против” и девет въздържали се.

С тези един милион лева Община Казанлък ще разполага при водене на преговори за закупуването на парцела от частен собственик. Теренът е необходим за цялостно завършване на парка, който към момента е с напълно обновена визия, мотивират предложението си от местната администрация. Разширяването на парка ще позволи обособяването на различни зони за децата от различни възрасти, които в момента играят на едно и също място в парка. Закупуването на парцела е единственият начин за разширяване на парк „Розариум“.

От администрацията посочват, че 578 600 лева от гласуваната сума са предоставени от държавата, те са целеви и трябва да бъдат усвоени до края на годината, а за закупуването на имота няма да се наложи Община Казанлък да тегли кредит

За повече информация по темата се обърнахме към Председателя на Общинския съвет – Николай Златанов.

“Ние искаме да възстановим парк Розариум в реалните му граници. Всички деца, майки, пенсионери и граждани, имат нужда от още малко парково пространство в центъра на града, свобода и въздух. За всички е очевидно, че най-малките деца, които сега прохождат са в остър конфликт с по-големите деца, които карат тротинетки и велосипеди. Теренът е необходим на Община Казанлък, за да възстановим тази изгубена част от парка”.

Този парцел на времето всъщност е бил общински и част от “Розариума”. Това е единственият имот, в непосредствена близост до парка, и чрез който уголемяването на централното парково пространство е възможно.

Собственикът на имота е имал намерения да реализира на терена инвестиционен проект, който включва изграждане на жилищна кооперация, но Община Казанлък се противопоставя на идеята му. След дълги преговори той решава да предложи на общината да откупи имота.

Изготвената пазарна оценка на имота е в рамките на около 1 100 000 лв. Възможностите на Община Казанлък да закупи този имот са в рамките на 1 млн. лв., който може да бъде осигурен и гласуван днес без да бъде теглен кредит. 578 600 лв. от цялата сума за покупката, ще бъдат покрити от средства, предоставени с постановление от Министерски съвет, които са целеви. Тоест ако те не бъдат усвоени до края на годината, Общината ще трябва да ги върне на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Златанов каза още: „Ние предложихме на собственика цена от 1 млн. лв., която можем да си позволим и да осигурим, но разговора остана отворен, след като той реши, че по-скоро би приел стойността на пазарната оценка от 1 100 000 лв.”

По време на заседанието се видя, че Общинския съвет се раздели на две в мнението си, като групите традиционно стоящи в дясно сметнаха, че този имот е изключително важен и трябва да бъде откупен. А групата на Левицата изрази позицията, че са съгласни да се разшири Розариума, но не и на тази цена.

Сега пред екипа на Общината предстоят още преговори със собственика на имота, за определяне конкретната му цена. След като тя бъде уточнена, сделката отново ще бъде входирана за гласуване в Общински съвет.

Справка показва, че всъщност Община Казанлък загубва тази част от парк Розариум през 1997 г. До тогава парцелът се е ползвал от отдел „Чистота” на Общинското предприятие. През 1997 година, с подписите на Румяна Друмева, в качеството си на председател на ОбС-Казанлък тогава, и на г-н Гороломов като кмет на общината, се предприемат стъпки, с които този имот като част от имуществото на Общинско предприятие – 100% общинско дружество „Еко 93” ЕООД, е включен в смесеното дружество „Нелсън Еко” ЕООД. Така общинското търговско дружество влиза в частно търговско дружество, след което се увеличава капитала му. Общинското дружество остава с 20% и повече не участва при вземането на решенията какво ще се случва с това дружество. Златанов разказва още, че в резултат на тези действия частната фирма „Еко Нелсън” фалира, като най-вероятно е обявена в несъстоятелност. За обезпечаването на задължения към кредиторите се явява имота в “Розариума”. През 2007 г. с решение на Общинския съвет с подписите на Стефан Дамянов и покойния вече Васил Самарски обезпечението е одобрено. Така Община Казанлък загубва имота. Решенията са качени на сайта на ОбС – едното е №213 от 1997 година, другото е №695 от 28.06.2007 г. “Всеки може да ги види на сайта на ОбС-Казанлък. Мисля, че всички жители на Община Казанлък трябва да бъдат запознати.” споделя Николай Златанов

Стойността на терена през 2007 г. закупен чрез съдебен изпълнител е била около 200 000 лв. Според Златанов дори тази сума не е влязла в бюджета на Общината, която губейки имота си погасява задълженията на частната фирма.

 


 

loading…