Окончателно: Вдигат минималната пенсия на 370 лв. и майчинските – на 650 лв. за втората година

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв.

Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване.

Депутатите гласуваха със 148 гласа “за”, против – един и 21 “въздържал се” минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври да стане 370 лв.

Депутатите подкрепиха и предложенията на “Изправи се БГ! Ние идваме!” и “БСП за България” за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв.

На практика одобрените текстове се оказаха противоречащи на философията на промените, около която в края на миналата седмица партиите постигнаха консенсус на заседанието на Бюджетна комисия. Така се оказаха гласувани 120-те лева, предложени от ДПС като месечна добавка за всички пенсии от октомври до края на 2021 г. След кратко стъписване на депутатите от ИТН и обявена почивка, за да бъде потърсен изход от ситуацията се оказа одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка. Подкрепа за това дойде и от БСП, съобщава БГНЕС.

Заради създалия се хаос от ИТН поискаха прекратяване на заседанието, но мнозинството в залата не се съгласи и обсъжданията продължиха. Последваха нови бурни дебати.

Накрая добавка от 120 лева за всеки пенсионер за октомври, ноември и декември прие окончателно парламентът в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа „за”, 93 „против” и 3 гласа „въздържал се”. От „Има такъв народ” и „Демократична България” гласуваха „против”.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!” за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева.

С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 октомври става 1 500 лева, решиха още депутатите.

Източник: БТА, БГНЕС

loading…