Осъдиха 54-годишен казанлъчанин за държане на порнографски материали

Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи едно общо наказание лишаване от свобода в размер на четири месеца, чието изпълнение отложи с изпитателен срок от три години, на 54-годишния Х. Ц. Подсъдимият, който е неосъждан, следва да заплати и глоба общо в размер на 1500 лева.

Съдебният състав го призна за виновен по повдигнатите му обвинения, а именно че:

На 20.11.2018 г. в гр.Казанлък държал, чрез компютърна конфигурация,  порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст – видеофайлове и снимки, които са несъвместими с обществения морал. За това деяние мъжът получи наказание от три месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 500 лева;

В периода от 17.03.2017 г. до 28.09.2018 г. (включително) в      гр. Казанлък, в условията на продължавано престъпление, е набавял за себе си, чрез компютърна конфигурация, порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст – видеофайлове и снимки, които са несъвместими с обществения морал. За този състав на престъплението съдът му наложи наказание от четири месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 1000 лева.

Предвиденото от закона наказание е до една година лишаване от свобода и глоба до 2000 лева.

Пред Районен съд – Казанлък делото се гледа при закрити врати и премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Разкриването на престъпленията е в резултат на извършен международен мониторинг на мрежи за обмен на данни. От специализирани софтуерни приложения бил засечен трафик на информация на територията на гр.Казанлък, касаеща сваляне на файлове, съдържащи порнографски материали. Чрез използвания IР адрес е установен и потребителят на информацията. При разследването, в компютъра, ползван от подсъдимия, са открити стотици файлове, част от които са регистрирани в международната база данни на Интерпол за детска експлоатация и порнография. Придобиването на снимките и видеоклиповете било осъществявано най-вече чрез директно сваляне от интернет сайтове и с помощта на мрежи за споделяне на съдържание с други лица.

Източник:  РАЙОНЕН СЪД – КАЗАНЛЪК

loading…