Отбелязахме 145 години от Освобождението на Казанлък

Със заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан, започна тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на Казанлък

По традиция родолюбиви казанлъчани се събраха в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“, за да отбележат 145 години от Освобождението на Казанлък от османско владичество и боевете в Шипка-Шейново.

Начало на тържественото честване даде Заупокойна молитва в църквата „Въведение Богородично“, отслужена лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужение с казанлъшки свещеници.

Пред паметника, посветен на загиналите герои казанлъчани бяха поздравени с поетична композиция на деца от Група за художествено слово към Народно читалище „Пробуда – 1920“, село Копринка и Вокална група от Народно читалище „Алеко Константинов – 1919“, село Ясеново. На присъстващите бяха припомнени величавите дати, в които Казанлък усеща своята свобода.

Веднъж през лятото на 1877 година, на 17 юли, когато генерал  Гурко и неговият отряд, заедно с българските опълченци овладяват града и са радостно посрещнати от местните жители. В последвалата неравна битка с армията на Сюлейман паша Стара Загора е опожарена, генерал Гурко губи боевете, а опълченците се завръщат в Казанлък и се установяват в Девическия манастир. Казанлък е препълнен от бежанци… 1878 година носи нови надежди и успехи за руските войски и се стига до капитулацията на турската армия на Вейсел паша. Тя е обкръжена от отрядите на генералите Скобелев и Святополк Мирски, атакувана и разбита. На 8 януари войните от полковете Коломенски и Шуйски, под командването на генерал Шнитников навлизат в Казанлък. Веднъж освободен, Казанлък доживява своето окончателно Освобождение от турско робство.

 

Паметта на загиналите за Освобождението  на Казанлък бе почетена със свеждане на глава в едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя.

Героите на Освобождението бяха почетени и в село Шейново и град Шипка пред емблематичните паметници. В Храм – паметник „Рождество Христово“ бе отслужена Заупокойна молитва и бяха поднесени цветя на признателност в костницата на храма, където се съхраняват костите на хилядите руски и български воини, отдали живота си за Свободата на България.


loading…