Отбелязваме Международния ден за борба с насилието срещу жени

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жените.

25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 ноември 1999 г.

Датата 25 ноември не е избрана случайно. Различни активистки движения отбелязват тази дата като ден срещу насилието над жените още през 1981г. по повод убийството на трите сестри Мирабал – политически активистки в Доминиканската република , участвали в акции срещу режима на диктатора Рафаел Трихильо.

Между 40 и 50% от жените в Европейския съюз са преживели различни форми на сексуален тормоз на работното си място.

Редица научни изследвания сочат, че жените, изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг /партньор по – често страдат от здравословни проблеми. Експертите са установили, че домашното насилие нанася трайни вреди върху здравето, психическото и емоционално състояние на жените.

Домашното насилие се отразява и върху децата, дори когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, агресията и насилието рефлектират върху емоционалното и психическо развитие на децата, оставяйки трайни негативни следи.

По данни на ООН към м .март 2021г.близо 736 млн. жени – една от всеки три жени в света е подлагана на някаква форма на насилие през живота си , а средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените им семейства. Данните сочат, че по – малко от 40% от жените, станали жертва на насилие търсят помощ.

Всяка трета жертва на убийство в България през 2020г. е била жена, според статистиката на МВР. През 2019г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени. Две трети от тях са убити от най – близките си хора, според данните. В началото на 2019г., след отхвърлянето на Истанбулската конвенция, Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие вече се квалифицира като престъпление.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. За съжаление често замълчаваме, не съобщаваме за домашно насилие. Оставаме безучастни към тези проблеми. Време е всеки от нас да даде своя принос към решаване на проблемите с домашното насилие, въобще с насилието над момичета и жените.

Сдружение „Жените на Казанлък“ стартира 16 дневна кампания „Мълчанието няма да те спаси“, посветена на правата на жените и борбата срещу насилието над момичета, жени и деца.

loading…