Отбелязването на 138 години от Съединението събра родолюбиви казанлъчани

Родолюбиви жители и гости на Казанлък се събраха на историческото място, където казанлъчани научават радостната новина за Съединението на Княжество България с Източна Румелия – двора на църковния храм „Свети Йоан Предтеча“. Камбанен звън даде начало на тържествената програма за бележитата дата.

Директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева припомни в слово си историческите събития около 6. септември 1885 г. и ги определи като „един от звездните мигове в съвременната  българската история. Защото само след седем години, след жестокия Берлински договор, българите изненадват Европа с един акт, противоречащ на интересите на великите сили, а именно  обявяват Съединението. И не само това, месец след този успех, блестящо го защитават с кръвта си, героизма и саможертвата в Сръбско –българската война.“. Теодора Георгиева пожела: „Да следваме величавия урок по единение и за в бъдеще, в името на свободата и суверенитета на България“.

С кратка музикално – поетична  програма талантливи казанлъшки деца поздравиха присъстващите. С песни и стихотворения се представиха възпитаници на Театрална студия с ръководител Мая Стоянова и Вокална група „Искрици“ с ръководител Стефка Денева, и двете формации – част от Народно читалище „Искра – 1860“. Илона Георгиева поздрави с песента „Родина“.

След продължителен камбанен звън в началото на празничния ден, водосвет за здраве и благоденствие отслужиха казанлъшки свещеници, начело със ставрофорен свещеноиконом Димитър  Димов, архиерейски наместник на Казанлъшка епархия.