Откриха “Хармония” – съвместна изложба на Фикрет Окан и Галя Златева

На 19 януари в изложбена зала „Иван Милев“  художникът Фикрет Окан и неговата прекрасна половинка Галя Златева представиха пред казанлъшка публика първата си съвместна изложба “Хармония”. В нея са представени множество живописни картини на Фикрет Окан и колажи на Галя Златева.

Изложбата бе открита от директора на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров. „Да говоря за Фикрет Окан и Галя Златева или за това, което показват, е до голяма степен излишно, защото местната публика ги познава добре!“. По думите му визуалните изкуства не са създадени, за да говорим за тях, а по-скоро всеки да се пренесе във вълненията на художника и посредством тях, в своите собствени. „Картините тук носят една искреност. Видимо в творчеството на Галя и Фикрет е намирането на предмети, които в много случаи имат своето минало, а само много искрен артист може да върне миналото в днешния ден и да го претвори по начин, по който то отново може да ни заговори“, каза още д-р Пламен Петров. Той изрази мнение, че хармонията на двамата творци е толкова истинска, че е способна дори да ни накара да бъдем по-добри един с друг.

През 2018 г. Художествена галерия – Казанлък показа неговата първа самостоятелна изложба. Оттогава всички сме пленени от безвремието и чувството на познати спомени, места и състояния в неговите рисунки и платна. В творчеството му могат да се видят както абстрактни картини, така и един по-реалистичен свят, видян и пресъздаден майсторски от Фикрет, така както само той може.

Роден в Момчилград, Завършва Художествената гимназия в Казанлък. Работи, като художник в различни предприятия, след което започва самостоятелната си дейност. Галя вдъхновена именно от Фикрет, преди години преоткрива изкуството и благодарение на тази хармония те непрестанно творят в красивото си ателие в Габарево.

Изложбата ще остане в Зала “Иван Милев” до 9 февруари.

loading…