Откриха изложба на Росен Дончев “Портрет на едно село – Реките на детството”

Под надслова “Портрет на едно село – Реките на детството” е поредната самостоятелна изложба на известния казанлъшки художник Росен Дончев, която официално бе открита във филиала на Художествената галерия в Казанлък – къща музей „Ненко Балкански“. Според автора „Портретът на едно село“ е метафора на човешките пътища и нашата жажда да оставим малка следа, да оставим и “сребърни думи” в „Реките на детството“. Заедно с него експозицията бе открита от Албена Димитрова, куратор на изложбата, и директора на Галерията д-р Пламен Петров.

„Изложбата на Росен Дончев е голямото доказателство, че селата може вече да са обезлюдени, но споменът за хората в тях, за случвалото се в тях, белезите от живота в тези села остават и е наистина голямо приключение един художник да се потопи в тази игра с миналото, защото ние непрекъснато си играем с миналото“, коментира д-р Петров.

Росен Дончев разказва, че проектът е мислен над две години. Той е художник и филолог, има написани текстове за стихосбирка, която един ден предстои да бъде издадена. „Текстовете и изображенията в експозицията идват някак си едновременно, те са едно цяло“, посочва той.  Всички творби в изложбата са усетени и създадени по десетките селца, които авторът е посетил – Съботковци, което е родното село на неговия баща, Боженци, Жеравна, Горна Липница и други.

Дончев не рисува пейзажи, в изображенията му няма къщи и покриви. „Жълтата котка заспива омиротворено върху недовършената икона на Мария. Едната й лапичка е в съня, а другата – в паничката с яйчна темпера. Като се събуди, със сигурност ще остави цветни следи по цялото небе и тогава то ще заприлича на небесна катедрала, каквато всъщност си е …“, пише той, а отпечатъкът от лапичките на котката се виждат върху платното, озаглавено „Портрет на едно село“.

Почти всички творби в изложбата художникът показва за пръв път пред публика. В експозицията са представени маслени платна, платна със смесена техника, рисунки, както и най-новият експеримент на художника – колаж от авторска фотография с добавен рисунък, а стиховете разказват историята на проекта и преживяванията на автора.

За публиката Росен Дончев е познат като художник, който се развива в разнообразни изобразителни полета – от иконата, рисунката и живописта, до логото и запазения знак, сценографията и костюма, както и в контекста на съвременното изкуство. Това е неговата 18-а самостоятелна изложба. Той има участия във всички живописни форуми в страната. През годините е номиниран от националното триенале „Мостове“ в Габрово и Национален конкурс „Алианц – България“ за живопис. Награждаван е два пъти за цялостно представяне на годишната изложба на габровските художници с наградата „Христо Цокев“. Живописни творби и икони на Росен Дончев притежават частни и държавни колекции в цяла Европа, Русия, САЩ, Южна Африка и Австралия, сред които са и японското императорско семейство и Музей за съвременно изкуство в Турция. Участвал е в пленери в България и Турция, международното биенале във Флоренция и европейска изложба „Лагуна“ във Венеция. През 2010 година, заедно с художничката Ваня Запрянова, създават галерия „Ателието“, която има за цел да представя съвременно българско изкуство и да работи с деца във всички изобразителни форми – приложно изкуство, живопис и рисунка.

Дизайнер на проекта „Портрет на едно село. Реките на детството“ е Георги Шаров, печатните материали са дело на Иви Арт. Преводачи са Джоана Брадшоу и Трейси Спийд, а коректор е Лора Султанова.

Изложбата ще остане в къща музей „Ненко Балкански“ до 15 февруари.

loading…