Откриват изложба „Ахрида – усещане за есен“ в Музея на фотографията

„Зимни сезони с есенни фасони“, това ще Ви представим в следващата изложба в Музей на фотографията.

На 24 февруари ще ви запознаем с есента на Златко Латев под името „Ахрида – усещане за есен“. Откриването ще бъде от 17:30ч, в двора на музея.

Златко Латев е добре познат на казанлъшката публика. През 2017 г. представихме изложбата му „Капище“. Той е роден в с.Славяново, община Харманли. Описва себе си като „Светлописец”,  „Инженер-технолог”, „Дегустатор”, „Природолюбител”, „Градинар” .

Обичам да живея с природата.“, казва доста често Златко.

За него фотографията е вплела в себе си наука, изкуство и светлина. С всяка своя снимка се опитва да изрази етиката и естетиката на момента. Фотографията е изкуство, което отразява душевното, емоционалното състояние на даден момент. „Моето изкуство, наречено фотография (рисуване със светлина), не търпи компромиси. Духът и емоциите са водещи. Те сътворяват моите душевни образи в материални послания.“

Занимава се с артистична и художествена фотография повече от 40 години. Има участия в десетки международни и национални изложби, множество международни и световни отличия, и медали в областта на художествената фотография. Над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Името на изложбата „Ахрида“ всъщност е старото (средновековно) име на Родопите, по-точно източните родопи, заради обеностите в релефа им.  Името „ахрида“ е със старобългарски произход, коренът на думата идва от думата „хрид“, което означава рид, скала, хълм. Пейзажът сам по себе си е сложен, съставен от множество елемнти. Същевременно физически, реален и функционален продукт, видим и невидим, посредник между възприятия и емоции. В изложбата ще видим типичните за Родопите тиклени покриви и стелещи се мъгли, рано сутрин, магичните багри и спокоиствие на родопската природа. Но някак с друго очарование, през очите и емоцията на друг човек, предадена чрез запечатаният миг.

Настоящата изложба „Ахрида – усещане за есен“ беше част от Международни фотографски срещи 2020 ПЕЙЗАЖ, организирана от Пловдивско фотографско средище, миналият октомври.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

 

loading…