Откриват изложба „Фолклорът – споделено познание – минало, настояще, бъдеще”

Изложбата  „Фолклорът – споделено познание – минало, настояще, бъдеще” е четвъртата по ред , която Общинска библиотека „Искра” организира съвместно с РАЦ на БАН, с ръководител инж. Владимир Чучумишев.

На 36 постера са поместени фотографии на Георги Нуцов. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България,  Грузия, прибалтийските републики, Полша, Южна  Корея, Хърватия, Индонезия, Монголия, Китай. На тези фотоси са представени многообразието и красотата на различните държави – участнички, както и носии от различни етнографски области на България.

Изложбата е реализирана по проект “Технологии, основани на знания за създаване на дигитални ресурси и виртуално представяне на значими колекции от българското фолклорно наследство” с ръководител проф. Галина Богданова от Института по математика и информатика към БАН.

Надяваме се, че тази изложба ще запълни белите полета,  в съзнанието и душата на българина, ще помогне да се възроди интересът и обичта към народното творчество и обредната традиция.Ще обогати мирогледа и за фолклора на различните народи.

Изложбата е подходяща, както за специалисти, така и за всички онези, които са любознателни и биха желали да научат повече за фолклора.

Изложбата се открива на 21.09.2022 в 17:30 ч., фоайе, втори етаж на Библиотеката.

Източник: Общинска библиотека „Искра”


loading…