Показват безценен артефакт – тракийски златен нагръдник в НИМ

Безценният артефакт ще бъде изложен от вторник в постоянната експозиция на НИМ в Бояна.

На 22. февруари великолепен тракийски нагръдник, датиращ от IV в. пр. н. е., изработен от масивно желязо и сребро, покрит с богато орнаментирана позлата, ще стане част от постоянната експозиция на Националния исторически музей. Основна заслуга за възможността той да бъде представен в целия си блясък дължим на реставратора от РИМ Ямбол – Георги Илиев. През изминалата година с помощта на дългогодишните си познания и изключителен талант Илиев успя да възстанови изцяло безценния експонат, открит през далечната 1995 година в „Цвяткова могила“ край Шипка от експедицията ТЕМП, под ръководството на д-р Георги Китов.

Нагръдникът показва блясъка на древните воини и е великолепен образец на тракийското парадно въоръжение. Начинът на изработка обаче показва, че освен парадна, нагръдникът е имал и прагматична защитна функция. Основата му представлява масивна желязна яка с форма на луна, която покрива гърдите, раменете и гърба. В областта на шията основата е извита в „Г-образна форма“ за предпазване на врата отпред и отзад. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса покрива напълно желязната подложка. Чрез изковаване са оформени дванадесет надлъжни пояса с различна ширина, изпълнени от шията към периферията. Безценният артефакт е открит заедно с множество железни върхове на стрели, конски скелет и многобройни апликации от конска сбруя. Предполага се, че нагръдникът е част от даровете на погребан конник.

Георги Илиев е един от малцината специалисти в България, благодарение на чиито професионализъм, множество археологически паметници биват реставрирани в първоначалния си вид. В работата си с Националния исторически музей той е успял да доведе успешно до край многобройни извънредно сложни реставрационни проекти, сред които се открояват: ризницата от могилно погребение от Златиница, бронзови нагръдници от Благоевградско, луксозна чернофирнисова и червено фигурна керамика от Аполония Понтика, молидовули, накити и монети от средновековен манастир „Христос Спасител“. Георги Илиев е специалист с дългогодишен опит, който има забележителни познания свързани със спецификата на обработваните материали, а именно: желязо, бронз, злато и т.н., както и с техниките за консервация и реставрация на сплави и метали комбинирани в единични уникални археологически паметници.

Реставрацията на нагръдника е извършена по проект “Реставрация, консервация и експониране на антични артефакти от фонда на НИМ“ с ръководител Павлина Девлова, реализиран с финансовата помощ на Министерство на културата.

Източник: Национален исторически музей