Представиха новата книга на казанлъшкия художник и поет Роман Кисьов “Светът на думите”

Снощи в Музея на розата се състоя представянето на новата книга на Роман Кисьов “Светът на думите” с избрани и нови негови стихотворения. Събитието бе за отбелязване на 60-годишния юбилей на известния поет и художник. Организатори на събитието бяха Община Казанлък, Общинска библиотека “Искра” и редакционната колегия на списание “Кула”, на чиито страници Роман Кисьов е публикувал през годините рисунки и стихотворения.

Литературното събитие бе с участието на поета Румен Денев, редактор на сп.”Кула”, който представи автора и творчеството му. Пред пълната зала поетът чете свои стихове и отговори на много въпроси. Сред публиката бе и неговата учителка по литература в Казанлъшката художествена гимназия Стефка Дянкова, която изказа възхищението си от неговото развитие като личност и творец. Събитието завърши с традиционното раздаване на автографи и снимки за спомен.

Роман Кисьов е роден през 1962 г. в гр. Казанлък. Отраснал е в Русе. През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност живопис в класа на академик Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство и др. Живее в София.
Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София и Виена. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Македония). Илюстрирал е десетки книги на световни поети.
В края на 80-те години членува в дисидентския литературен „Кръг 39″, като участва активно в неговите четения в столицата и страната. Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР и Националното радио на Румъния. По неговата поезия е заснет късометражният филм „Вратите на рая” (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова). Включен е в поетични антологии в България, Румъния, Македония и Индия, а също и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и др. Поезията му е превеждана на английски, руски, нидерландски, датски, румънски, албански, сръбски, хърватски, македонски, хинди и др.
Участвал е в престижни международни форуми на световната поезия, като Стружките вечери на поезията в Македония, Поетичните нощи в Куртеа де Арджеш – Румъния и др.
През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов”, Пловдив (за стихосбирката „Вратите на рая”).
През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста” – Русе.
През 2006 г. е куратор на проекта „Поезия в метрото” на Метромедия – София.
Превежда съвременна руска и македонска поезия.
Автор е на книгите: „Вратите на рая”, стихотворения, (1995); „Сянката на полета”, поезия, (2000); „Пилигрим на Светлината”, стихОткровения, (2003); „Криптус и други стихотворения”, (2004, 2007); „Hodocasnik svjetla” (Пилигрим на Светлината), избрани стихове, на хърватски език – izdavacka kuca „Slovo”, Zagreb (2008); „Гласове”, стихотворения, (2009).


loading…