Представят в София творчеството на Васил Бараков с изложбата “Изоставените”

Изложбата „Изоставените. 120 години от рождението на Васил Бараков“ с творби на именития казанлъшки художник ще бъде открита  на 6 декември в зала 1С на Съюза на българските художници в София. Събитието се организира от казанлъшката Художествена галерия и е под патронажа на Министерството на културата и в партньорство с Българското национално радио.

Автопортрет на Васил Бараков

Експозицията „Изоставените“ е посветена на един напълно непознат дял от творчеството на видния казанлъшки художник. „На намерените в двете достигнали до нас папки на автора, оцелели след рухването на неговия дом и ателие в Драгалевци – претъпкани с меланхолия творчески опити, които ни повеждат не просто по „калните коловози на самотата“, а към чувствената същност на художника, към отношението му към линията, петното, цвета, композицията, но и към човешкото в него самия, към анатомията на творчеството му“, коментира кураторът на изложбата д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък.

По думите му в десетките картини на живописеца, откриваме отразени останалите непристъпни за мнозина „територии на меланхолията“. Д-р Петров определи картините на Васил Бараков като своеобразни овеществени свидетелства за личните му срещи с природата, индустриалните пейзажи, натюрморта, които са белязани от вглъбеност, развита съдна способност и чувствителност.

През 1927 година, още неприет в Държавната художествена академия (днес Национална художествена академия), Васил Бараков взема участие в обща студентска изложба. Художникът се представя с картината си „Човек и природа“, за която след време споделя: „Възлагах големи надежди на тази картина. Но избързах с нея тогава и я унищожих“. Тогава Васил Бараков е 25-годишен. „Колко пъти ще предприеме подобни разрушителни действия спрямо своите артистични реализации в сетнешното си придвижване към житейския си край, едва ли някога ще узнаем“, посочва още кураторът. Според него както изповедите на Бараков в интервюта, така и завещаното ни от него творчество подсказват за неговата самокритика, самоограничение, самоизмъчване и самоунищожение.

Координатор на проекта „Изоставените. 120 години от рождението на Васил Бараков“ е Катя Христова, а художник е Георги Шаров. Фотографиите са дело на Цветан Игнатовски, реставратор е Кристина Белева.

Екипът на Художествената галерия в Казанлък благодари на семейството на художника за оказаната помощ при подготовката на изложбата, както и на екипите на Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Общинска библиотека „Искра“, администрацията на гробищен парк „Драгалевци“, експертите от художествените галерии и музеи в цялата страна и на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ за оказаното сътрудничество при организацията.

Изложбата “Изоставените” ще може да бъде разгледана в София до 7 януари.

loading…

.