Предстоящо: Представяне на „Наръчник за младия актьор“ от Клара Армандова

На  13 октомври 2021 г.  от  18.00  ч.  в  Художествена  галерия – Казанлък  ще  бъде  представен  „Наръчник за младия актьор“ от Клара Армандова. Книгата дава светлина върху тайните на актьорското майсторство. Тя е особено ценна за младия актьор, но е полезна и за актьори, които са поели професионалния си път, защото  най – важното  за  всеки  актьор е да  накара публиката да му вярва. Това се получава само ако тя/той съумее да преодолее механичния жест и да влезе във вътрешния живот на образа. Както  самата  Клара  Армандова  казва: „Мисията на изкуството на театъра е: да обучава, да променя и да забавлява“.

Изданието се реализира с подкрепата на Министерство на културата.

Клара Армандова завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Боян Дановски през 1971 г. и още същата година постъпва в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, където е отличена с награда на АСИТЕЖ за ролята на Чиполино в пиесата на Джани Родари „Приключенията на Лукчо“. Между 1972 и 1975 г. е в трупата на театър „Сълза и смях“. През 1975 г. се установява в Театър „София“, като същевременно често публиката я вижда и на сцената на Театър 199. От 1975 до 1985 г. води по Националната телевизия програмата „Приказки с шапки“ по сценарии на Маргарит Минков в рубриката „Лека нощ, деца“.

От 1990 до 2014 г. живее и работи като режисьор, театрален и вокален педагог във Великобритания. През 1992 г., веднага след завършването на Магистратурата по драматичен и музикален театър в Лийдския  университет, спечелва конкурс за длъжността декан на Факултета по драматичен театър в Гилдфордската консерватория, където преподава  Актьорско  майсторство до 1999 г.

През 1994 г. е удостоена с наградата за най-добър режисьор на Международния театрален фестивал в Единбург за постановката на „Ромео и Жулиета“ в театъра на Европейска фондация „Демарко“.

Режисьор е на поредица късометражни филми, от които „Трохите на щастието“ („The Crumbs of Happiness“) е прожектиран в кино Метро на Лестър Скуеър в Лондон и на Прегледа на късометражното кино на Международния кинофестивал в Кан 1999 г.

През 1999 г. написва 3 едноактни пиеси: „Неделя сутрин“, „Птици“, и „Назад към огъня“, които са публикувани в сборника „Нови драматурзи“ („New Playwrights“). Пиесата ѝ „Неделя сутрин“ („Sunday Morning“) е адаптирана за радио и излъчена по Радио BBC3. От 1999 г. е член на Съюза на британските писатели.

През юни 2006 г. защитава докторат по театър в Редингския университет.

През  2014 г. основава  Школа и  импресарска  къща  ВИЗИОН  в  София, където  в  момента  преподава  Актьорско  майсторство.

Прессъобщение на Художествена галерия Казазанлък


loading…