Преписи на Паисиевата „История славянобългарска” отпътуваха към Света гора

Представители на Общинска библиотека „Искра” присъстваха на церемония по отчитане на националните прояви за собственоръчен препис на Паисиевата „История славянобългарска”.

Тържественото събитие се състоя в Регионална библиотека „З. Княжески” – Стара Загора. Кампанията стартира на 11 март и е по повод 300 години от рождението на св. Паисий  Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и  260 години от написването на книгата, с която се слага началото на Българското възраждане. От община Казанлък участници в преписа бяха ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, НЧ „Отец Паисий -1905” с. Горно Черковище, НЧ ”Звезда – 1918” – с. Хаджи Димитрово, ОУ „Д- р Петър Берон” – с. Овощник, НЧ „ Отец Паисий – 1931” – с. Горно Изворово. Оригиналните илюстрации са дело на талантливите художници от НУПИД „Акад. Д. Узунов”.

Над 1420 са общо участниците от 12 области на България, както и родолюбци от Кипър, Гърция и др. Дванадесетте преписа на „Историята” потеглиха към Света гора, за да получат благословението на монасите от българския манастир „Св. Георги Зограф”.


loading…