Претендентките за короната на Царица Роза 2022 посетиха културни институти в Казанлък

Да се запознаят с културно-историческите богатства в родния си край, красивите девойки посетиха няколко музея.

Първата им спирка беше  Исторически музей “Искра”, където бяха посрещнати във фоайето от екскурзовод, за да им разкаже повече за археологическите открития, направени по нашите земи, свързани със славната история на траките – нашите мистериозни предци.

След това момичетата влязоха в трезорната зала на Историческия музей, където успяха да видят съкровищата на Севт ІІІ, последния голям владетел на Одриското царство, както и с макет на изгубения град Севтополис, за чието изчезване все още се носят легенди.

Следваща спирка беше Художествената галерия, където момичетата успяха да видят постоянните експозиции, изложени в нея. Бяха допуснати до хранилището й, където видяха прочутата „Ахинора“,  картина на  Иван Милев, която след дълго пътешествие се завърна на българска територия.

Разбира се нямаше как да не посетят първия и единствен Музей на фотографията, който за щастие се намира в нашия китен град. Там, техен домакин бе Стефан Папукчиев, който  разкри любопитни факти за произхода и развитието на това изкуство.

Това бяха първите стъпки на бъдещите царици към блясъка на царствената титла. „Пътят към короната прави царицата“, бе обръщението на кмета на гр.Казанлък – Галина Стоянова към претендентките за короната, защото освен красива млада дама, Царица Роза трябва да бъде посланик на културата и традициите на града.

Текст и снимки: вестник “Искра”

loading…