Президентът Радев свиква новото Народно събрание на 21 юли

Президентът Румен Радев реши кога ще е първият работен ден на новото 46-о Народно събрание. „Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 9 ч.”, обяви той, цитиран от NOVA.

Относно това кога ще започнат консултациите при него, Радев заяви: „Има ясен конституционен модел и ние ще вървим по него без никакви забавяния. Трябва парламентарните групи да се сформират, след това да поканя всички представители на консултации и да връча първия проучвателен мандат. Редът е такъв и аз няма да го бавя”.

„Партиите най-сетне трябва да намерят пътя един към друг. Няма друг начин. Тук е въпрос на диалог и на намиране на общ подход и позиции”, допълни той.

„Искам да поздравя „Има такъв народ” с изборната победа. Това, което направиха вчера беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите”, каза още той.

„Сега е моментът за българските политици да си свършат работата”, каза още той.

Запитан за идеята служебното правителство да стане редовно, Радев отговори: „И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус и обединение около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България”.

Новите депутати скоро ще прекрачат прага на Народното събрание. Очаква се те да заседават в сградата, на която пише „Съединението прави силата”.

След като прекрачат прага на знаковата сграда, народните представители ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание. В комплекта е също справочник за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функции, телефоните на отделните звена.

Всеки депутат ще намери в папката и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации. Там е и клетвеният лист, който те подписват, след като се закълнат в пленарната зала.

След като ЦИК обяви официалните резултати от вота на 11 юли, президентът Румен Радев издава указ за свикване на 46-то Народно събрание. Според основния ни закон първото заседание при новосформиран парламент се открива от най-възрастния присъстващ в залата депутат – звънеца на 45-я парламент удари Мика Зайкова от ПГ „Има такъв народ”. Интересен факт е, че тази традиция води началото си още от Търновската конституция.

По процедура народното представителство полага клетва и подписва клетвена декларация. Депутатите произнасят: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”. Следва националният химн. След него, при откриването на предишния парламент, президентът Румен Радев произнесе слово. Следват декларации от всички парламентарни групи, в които те заявяват приоритетите си. На първото заседание се избира председател и заместник-председатели на НС.

Народният вот изпрати в 46-ия парламент шест партии и коалиции – „Има такъв народ”, ГЕРБ-СДС, „БСП за България”, Демократична България, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!”. Същите формации бяха представени и в 45-ото Народно събрание.

Ето кой колко депутатски места получава в пленарната зала по данни на ЦИК:

  • „Има такъв народ” – 65 места
  • ГЕРБ/СДС – 63 места
  • БСП – 36 места
  • „Демократична България” – 34 места
  • ДПС – 29 места
  • „Изправи се! Мутри вън!” – 13 места

Източник: Nova.bg, БТА    

Вижте още:

loading…