Приключват поредните проекти на “МЦР-Взаимопомощ”

Завършват този месец дейностите по проект „Взаимопомощ” на едноименния младежки център за развитие. Той се осъществи по рамков договор с Център за развитие на човешките ресурси за „Доброволческо партньорство” по програма “Европейски корпус за солидарност” и всъщност това бе неговата трета и четвърта част. По проекта имаше две дейности за доброволци с индивидуалното доброволчество за доброволци от Словакия, Румъния, Франция и България и доброволческите екипи за доброволци от Грузия, Турция, Швеция, Испания, Португалия, Франция, Литва и България.

В планираните дейности, младежите осъществиха:

Кампанията с наименование “Капачки за Казанлък”, насочена към събирането и намаляването на определени количества пластмасови отпадъци в местната общност. „Към момента по нея са събрани общо над 1500 лв. за 2019, 2020 и 2021 г. от пластмасови капачки и са поставени две метални сърца в парк „Розариум” и до дом на Културата “Арсенал”, където всяка седмица сърцата се пълнят от гражданите, за което сърдечно благодарим. Сумата от тях за 2020 г. в размер на 500 лв. се използва за организирането на еко фестивала през 2021 г. Сумата от нея събрана от началото на 2021 г. до средата на годината беше дарена за лечение на млад баща в чужбина и млад мъж, и двамата от града ни и сега набираме количество за нова сума от 500 лв. По кампанията със събраната сума от 2019 бяха облагородени замърсени и занемарени фасади в община Казанлък с изрисуването на рози.” – казва Председателя на организацията инж. Мария Славова.

Друга основна задача на доброволците, бе провеждането на събитието “Без пари” за обмяна на дрехи и всякакви неща, което също намали екологичния отпечатък, като кампанията се осъществи по няколко пъти в годината. Тя включи и предаване на неизползваемия текстил и стари обувки за рециклиране.

Неизменно доброволците бяха и част от провеждането на единадесетото издание на “Еко фестивал Казанлък” с дейности по почистване на замърсени терени на язовир „Копринка” от преливниците към гората и сметище в близост до дървената къща, което беше изчистено. Работни ателиета с екологична насоченост и кампанията “Сливи за смет”. През 2021 г. фестивала се проведе под мотото “Гостува” и доброволците успяха да помогнат и на други населени места на територията на България, които осъществихме в огнен център в гр. Ябланица на фондация „Жар-театър, изкуство, култура” (доброволците помогнаха в неговото изграждане и направа на кът за отдих и летни душове); био пчелна ферма в с. Ъглен -научихме се да вадим мед, както и видяхме майката пчела.  Фермата, която посетиха доброволците има 400 кошера с пчели; Национален пещерен дом гр. Карлуково  (доброволците имаха възможност да се срещнат и с експерта по ре-мозайките (мозайки от отпадъчни материали) Мария Стоева, на която помогнаха с изграждане на такава мозайка в Национален пещерен дом гр. Карлуково. Мария е човекът, който с години помагаше на еко фестивала и създаде, заедно с доброволци мозайките от двете страни на стената на язовир Копринка.); проект „Наеми дърво” с. Бяла река – доброволците набраха ябълки, които организацията ни осинови, като успяха и да видят на практика как се произвежда био сок от ябълките в цех, както и научиха как могат да си направят сладко от ябълки; радио „Е-волюшън” и с. Миндя – направиха пейки за отдих в селото.

Младежите работиха основно по направата на младежки бюлетин “ДоброволциТЕ”, който по време на проекта празнува своето 100 издание. Бюлетина можете да откриете в линка по месеци: https://theyouth.info/the-youth-journal/. Всъщност идеята на бюлетина в последните години прерасна в младежка медия „ДоброволциТЕ”. Доброволците развиха своите умения за писане на статии, като по-голямата част от тях екологични в сайта на медията и проекта: https://theyouth.info/

В рамките на проекта се проведоха множество инициативи за подпомагане на местната общност на гр. Казанлък:

– инициативата „Споделена Коледа” за даряване на хранителни продукти в помощ на самотно живеещи и социално слаби възрастни хора в с. Дунавци;

– акция “Помощник на Дядо Коледа” за събиране на играчки втора употреба, които бяха дарени на Детска къща в с. Горно Черковище и Комплекс за социални услуги за деца и семейства гр. Казанлък на деца в нужда със съдействието на сдружение “Бъдеще за децата”.

– еко работни ателиета в казанлъшки училища и защитено жилище “Оптима” с. Дунавци.

– инициативата “Купа солидарност“ за събиране на храна, топли напитки, сладкиши за хората в нужда.

– инициатива „Кутия, пълна с щастие” – кампания за подаръци на възрастните хора от дома за стари хора № 3 за коледните празници.

– кампания „Куче-усмихни се!” за събиране на хранителните продукти от 128 килограма, одеялата и всичко, което гражданите донесоха за кампанията за общинския приют.

– кампания „Взаимопомощ“ за подпомагане на 2 майки всяка с по 4 деца за събиране на дрехи, хранителни продукти и всичко необходимо за тях.

– осъществяване на дейности с екологична насоченост по време на лятната академия на Народно читалище „Пробуда-1920” с. Копринка. Осъществяване на дни на хартията, представяне на всички страни на доброволците и еко филмите, създадени по проекта.

– Боядисване на оградата на детската градина в с. Копринка.

Доброволците създадоха и дигитален продукт – еко филми от доброволците, които можете да видите в следните линкове:

https://www.youtube.com/watch?v=Jtd5mc6Ohj8

https://www.youtube.com/watch?v=06V4zKRKK-c&t=7s

https://youtu.be/eRfVxIH6Sbs

https://youtu.be/JTPV9sX8a5c

https://youtu.be/b04Z_VtfBwc

https://youtu.be/1_5XR1NY6fg

А Филмите създадени с помощта на децата от лятната академия в с. Копринка и доброволците, в ТИК ТОК можете да видите тук:

https://www.tiktok.com/@vzaimopomosht/video/6981732713606794501?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

https://www.tiktok.com/@vzaimopomosht/video/6981729620500532486?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

https://www.tiktok.com/@vzaimopomosht/video/6981723741529132293?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

https://www.tiktok.com/@vzaimopomosht/video/6981719573036797189?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Проектът беше представен в периода 18.08.2021г. – 20.08.2021г. на тематично „Зелено събитие” в град Сандански. Събитието „National GREEN EVENT“  беше насочено към Европейския зелен пакт и особено актуалната зелена тема – Екологичните проблеми и предизвикателствата пред планетата. В този контекст то бе ориентирано към организации, работещи по eTwinning проекти, по проекти, финансирани от Програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“, и съответно към представители на различни общности – учители, преподаватели, директори на училища и детски градини, представители на организации, работещи в младежкия сектор, студенти и университетски преподаватели, ангажирани в работата си с посочената тема.

инж. Мария Славова
Председател на СНЦ “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”
loading…