“Проект Бузлуджа” напредва “стъпка по стъпка” към отваряне на монумента за посетители

Основната цел на фондация “Проект Бузлуджа” тази година е във вътрешността на паметника да се осигури временен достъп на посетители. За тази цел фондацията има три задачи.

Първата е обезопасяване на покрива. От него трябва да бъдат премахнати строителните отломки  – дървени греди, стъклена вата и ламарини, които представляват опасност.

„Втората важна задача е да се погрижим за мозайката в купола , наричана още медальон“, разказва Дора Иванова. Тази мозайка е с площ от 50 кв. м  и по нея не е работено, защото се намира на 12 метра височина . С помощта на скеле, изградено от доброволци, миналата седмица за пръв път екипът е успял да се качи и да види какво е състоянието на мозайката. От 27 до 30 май бе предвидено професионално реставраторско проучване на покривната мозайка на монумента.

Идват реставратори от Национална Художествена академия, от Мюнхен, Гърция и Швейцария, за да оценят състоянието и ще направят план за стабилизиране на мозайката“, коментира Дора Иванова. За целта трябва да се изгради платформа за работа, за която са били необходими 17 хиляди лева. Работната платформа е вече изградена в паметника Бузлуджа, а на терен работят реставратори от 4 държави.

“Целта е изготвянето на план за стабилизиране на куполната мозайка, за да спрем разрухата, както го направихме за стенните мозайки в монумента.  Тази дейност е част от кампанията „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа.“, целяща обезопасяването на монумента и отварянето му за посетители.”, сподели арх. Дора Иванова.

Свързана публикация

“Проект Бузлуджа” набира средства за отваряне на монумента за посетители

loading…