„Проект Бузлуджа“ организира международен Форум за културно наследство

Фондация „Проект Бузлуджа“ организира „Форум за културно наследство – управление и интерпретация“, който ще се състои на 30 ноември и 1 декември във Френския институт в София.

Форумът представя предизвикателства пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни конкретни решения.

Събитието ще се проведе е три панела:

Първи: Държавната система за опазване на културното наследство;

Втори: Модели за управление на обектите на културното наследство;

Трети: Разказване на истории (Storytelling): въвличане на обществото в създаване и представяне на мултиперспективен наратив и Работилница по казус: „Как да разкажем историята на Бузлуджа?“

Концепцията за отварянето на паметника на връх Бузлуджа, както и разработването на приобщаващ процес за комуникация на дисонантното наследство ще представи основателят на фондация “Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова.

Форумът ще завърши с работилница по казуса “Как да разкажем историята на Бузлуджа”. Целта на работилницата не е да обсъжда историята на монумента, а да се съберат идеи как да се подходи към създаването на многопластов наратив. Група експерти ще изложат своите виждания по темата, а публиката ще има възможност да се включи в дискусията. 

Според предварителната програма на форума участие се очаква да вземат посланикът на Германия Ирене Мария Планк, заместник-посланикът на Великобритания Лиз Чапман, директорът на Френския институт в България Люк Левц и други. Форумът се организира с подкрепата на Френски институт в България, посолствата на ФРГ и на Великобритания в София и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 година.