Проектът на Бюджет 2022: Минималната заплата -710 лв., данъците – без промяна

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи на брифинг пред медиите основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022.

Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57,253 млрд. лева, а разходите – 63,153 млрд. лева.

Дефицитът се предвижда да бъде 5,900 млрд. лева или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт, предаде БТА.

Министерството на финансите прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ – до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април. Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС – 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги.

Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Министър Василев очерта три основни акцента на Бюджет 2022:

♦ значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави не само със средствата от ЕС, но и от националния бюджет;

♦ значително нарастване на инвестициите в хората, защото това е ключът към икономическия растеж;

♦ социална справедливост чрез подсигуряване, че всички български граждани ще имат еднакъв стандарт на живот.

Ключовите реформи за годината обаче ще бъдат вписани в бюджет с актуализация през юли. По време на коалиционните преговори стана ясно, че лятото ще бъде направена актуализация на финансовата рамка, в която ще залегнат ключовите реформи.

loading…