Проф. Петър Стоянович представи нова книга на проф. Веселин Янчев в Казанлък

На 08.06.2023 год. в Литературно-художествен музей “Чудомир” се състоя представяне на книгата на проф. Веселин Янчев “ “Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. СЕПТЕМВРИ 1923 ГОДИНА ПРОВАЛЪТ НА ЕДНО ПОРЪЧАНО ВЪСТАНИЕ”.

Книгата представи проф. Петър Стоянович. Събитието бе организирано от НПМ “ШИПКА-БУЗЛУДЖА ” със съдействие на ЛХМ “Чудомир”. Срещата бе открита и водена от директора на НПМ “Шипка- Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.

Проф. д-р Веселин Янчев е роден през 1963 г. в гр. Малко Търново. Завършва история в СУ „Св. Климент Охридски” и специализира „Нова и най-нова  обща история”. Доктор е по история от 1991 г. Научен сътрудник I ст. по проблемите на военната политика до Втората световна война в Националния център по военна история (Институт за военна история към Министерството на отбраната-ГЩ) (1993-1999).

Доцент от 2005 г. и професор от 2015 г. по Нова българска история в СУ “Св. Климент Охридски”, катедра “История на България”. Зам.- председател на Общото събрание на СУ „Св. Климент Охридски“. Председател на Общото събрание на Исторически факултет. Ръководител на Катедра „История на България“. Член е на: редколегията на сп. „Минало”; редколегията на Известия на Българското историческо дружество; Управителния съвет на Българско историческо дружество.

Автор е на над седем монографии и десетки научни студии, статии, научни редакции, учебници и учебни пособия.


loading…