Протест затвори Подбалканския път край Николаево

Протест срещу изграждането на кариера за добив на варовик и доломити затвори Подбалканския път София-Бургас край Николаево.

В знак на недоволство в 11 часа днес жители на няколко села от Старозагорска и Николаевска община блокираха пътя с искания за отмяна на концесията, която е в землището на селата Оряховица, Братя Кунчеви и Едрево.

Близо 100 души от няколко селища в региона блокираха движението и в двете посоки на Подбалканския път. Повод за недоволството им е издаден заповед на областния управител на Стара Загора за изработването на подробен устройствен план за кариера за варовик и доломити в местността Кереч търла в Средна гора. Неделчо Миланов, кмет на село Едрево е категоричен, че ще продължат с протестите, докато не бъде спряна концесията.

“Ще се отсекат много декари дървета, природата ни ще бъде унищожена, на първото взривяване може да спре водата ни, ще дишаме прахоляк. Не искаме това”, каза Миланов.

Това не е първото недоволство срещу кариерата. През 2018 г. и 2014 г. жители на селата отново блокираха Подбалканския път срещу концесията.

За около 40 минути жители на засегнатите села спряха движението по Подбалканския път. Те настояха веднъж завинаги концесията да бъде прекратена, а природата запазена. Част от недоволните поискаха оставката на областния управител Иван Чолаков, тъй като по думите им той е разписал заповедта за изготвяне на специализиран подробен устройствен план без да проучи рисковете, които добивът на варовик и доломит крие.

Източник: БНР Стара Загора

Вижте още:

loading…