Режисьорът Петър Марчев за новия си филм “Апокалипсис до поискване”

Днес започва вторият снимачен период на игралния филм „Апокалипсис до поискване“, чийто сюжет е вдъхновен от обгазяванията в региона на Стара Загора в периода 2004 – 2006 година. Предвижда се до края на месеца кинопроектът да бъде завършен и да бъде представен за селекция за фестивала „Златната роза“ във Варна. Това съобщи казанлъшкият журналист, режисьор и белетрист Петър Марчев на среща в пресклуба на БТА в Казанлък.

Първият снимачен период на филма е прекъснат преди около шест години поради липса на средства и ред други обективни причини, а в последствие снимките са забавени още веднъж заради пандемията от COVID-19.

„Отне ни почти десет години усилия да направим филм, в който да разкажем за обгазяванията на старозагорския регион в периода 2004-2006 година“, разказа Марчев. Той напомни, че в резултат на обгазяването е имало поражения върху здравето на хората, а скрининг сред децата в Стара Загора е показал голямо повишение на броя респираторни инфекции спрямо други региони в страната. По думите на Петър Марчев кинолентата е базирана върху журналистически разследвания. „По онова време всички обвиняваха ТЕЦ-овете „Марица Изток“ за обгазяванията“, посочи той и добави, че въпросните разследвания са показали като причина незаконна утилизация на промишлени отпадъци на полигон „Змеево“, извършвана от 14 частни фирми. Главният персонаж във филма е млад журналист, който тръгва по следите на случая.

Вече е готова музиката към филма. Автор е китаристът Димитър Вакарелов. Основната песен ще бъде изпята от неговата съпруга Надя Тончева.  В кинопроекта участват професионални актьори от театрите в Стара Загора, Казанлък и Габрово. Главната роля изпълнява актьорът от Старозагорския драматичен театър “Гео Милев” Жоро Райчев.  Участват още Милен Вангелов, Таня Йоргова, Велислава Кирилова, Христофор Недков. Петър Марчев очаква в снимките да се включи и Веселин Плачков, който е директор на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. В първия снимачен период оператор е Георги Маринов – Гопето, а сега зад камерата застава популярният казанлъчанин Румен Сомов. Монтажът е поверен на студентката по специалността „Филмов и телевизионен монтаж“ Анна-Мария Танева.

Петър Марчев обяви, че за масова сцена във филма се набират статисти. Всеки, който иска да стане част от продукцията, може да се присъедини към екипа на 20 август в 18:00 часа пред входа на зала „Инфра“, където заседава местният общински съвет. „Желаещите могат да вземат със себе си национални знамена и протестни лозунги срещу обгазяванията“, добави режисьорът.

След завършването на продукцията се очаква премиерна прожекция в Казанлък, допълни Петър Марчев.

Източник: БТА


loading…