С благотворителен базар и концерт в ОУ„Паисий Хилендарски“ събраха над 1800 лв. за училищна камбана

В казанлъшкото ОУ„Паисий Хилендарски“ се състояха благотворителен базар и концерт. Целта на инициативата е събиране на средства за закупуване на камбана за двора на учебното заведение. Десетки ученици, родители и граждани се събраха в училищния двор, за да подкрепят каузата.

Началото на ОУ „Паисий Хилендарски“ е поставено в малка килия на църквата „Света Троица“ в Новенската махала на Казанлък, осветена на 9 март 1834 година. Тогава там са учели около 30 деца. Настоящият директор на училището Мария Колева обясни, че именно заради историята на учебното заведение се е зародила идеята на ръководството за закупуване на църковна камбана, макар днес то да се намира в нова сграда с модерно оборудване.

„В килийното училище са се събирали ученици и всеки техен празник е бил огласян от църковната камбана. Днес ние искаме да закупим една такава, за да може тя да оповестява, че тук е жива любовта към знанието и че ние пазим традициите и ги развиваме“, каза Колева.

Тя разказа, че от учебното заведение са се обърнали към леярна, която е специализирана в изработката на църковни камбани. Приблизително 3000 лева са необходими за изработка на камбаната и постамента към нея. Проект за постамента е изработен от скулптора Велин Дечков, който е проектирал и паметника в двора на училището, добави тя.

След събитието в страницата на училището във Фейсбук публикуваха: “Огромна благодарност към всички ученици, учители, родители и приятели, които се включиха в организацията на базара и концерта по повод кампанията за събиране на средства за закупуване на камбана за училището!

Събраната сума е 1847, 84 лв.! През последните няколко дни ученици и родители заедно изработваха предмети, които бяха предложени на базара. Елена Тодорова от 6б клас предложи 7 свои рисунки, към които бе проявен интерес от страна на гостите. В концерта участваха почти всички ученици, като пяха, танцуваха, рецитираха. Много енергия бе вложена, много старание и любов. Благодарим на всички участници – без вас нямаше да успеем да постигнем такъв резултат! Благодарим и на публиката, която подкрепяше с ентусиазъм всяко изпълнение!”


loading…