“Събота в Галерията” ще представя: Явлението „постоянна експозиция“

„За явлението „постоянна експозиция“ е темата на предстоящата лекция на екипа на Художествена галерия Казанлък, която ще се състои на 25 юни от 20:30 часа в двора на къща-музей „Ненко Балкански“. Събитието е част от лекционната платформа „Събота в Галерията“, която културният институт организира.

Изразът „постоянна експозиция“ е споменаван неведнъж в лекционния цикъл, обясняват от галерията. Екипът напомня, че специално внимание на темата е отделено във връзка с разговора за видовете изложби, които музейните институции организират за своите публики. „Този път обаче ще се фокусираме изцяло върху явлението „постоянна експозиция“, неговото историческо развитие, теоретизиране, живот“, коментират организаторите.

Феноменът “постоянна експозиция”, макар и дефиниран законодателно и теоретично, и до днес е обект на дебати в контекста на социалните процеси през 21 век. Множество музейни институции реорганизират своите постоянни експозиции, за да удовлетворят потребностите и очакванията на съвременните публики. През последните години това провокира и редица артистични намеси в консервативната по своята природа структура на постоянната експозиция на различни музеи, посочват от Художествената галерия. Защо се прави всичко това и как се реализират подобни „съвременни включвания“ в постоянните експозиции са въпроси, чиито отговори екипът на институцията ще се опита да маркира в рамките на предстоящата лекция.

В опит да илюстрира същността на тези процеси, лекторът ще даде няколко примера за артистични намеси в постоянните експозиции на няколко световни музеи, включително и голямата изложба на Деймиън Хърст “Archeology now”  в галерия „Боргезе“ в Рим от 2021 година, в която именитият съвременен художник подрежда своите „фалшиви антики“ редом с шедьоври от античността и от епохата на Ренесанса, част от постоянната експозиция на музея.

Внимание ще бъде обърнато и на някои детайли в постоянната експозиция на казанлъшката галерия, а акцент в представянето ще бъде изложбата „Неслучайно присъствие“ на съвременната българска визуална артистка и моден дизайнер Мариела Гемишева, която кураторът Мария Василева подреди в пространството на постоянната експозиция на института.

В случай, че времето е дъждовно, лекцията ще се състои в сградата на Художествената галерия, уточняват организаторите.

loading…