Самостоятелна изложба на канадската художничка Дебора Чапман бе открита (ОБНОВЕНА)

Като част от програмата на десетото издание на MINIPRINT – КАЗАНЛЪК, неговият главен идеолог – Петър Бояджиев е поканил канадската художничка Дебора Чапман да се представи със своя самостоятелна изложба в Къща музей „Дечко Узунов“. Тя бе открита от Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък и Петър Бояджиев, инициатор на MINIPRINT – КАЗАНЛЪК.
Пламен Петров определи Дебора Чапман като разпознаваема на световната графична сцена. Той изказа съжаление, че у нас графиката никога не се е радвала на особен колекционерски интерес. Обяснението според него е това, че графиката позволява тираж, а в съзнанието на колекционера това означава „копие“. Другата причина е, че е нетрайна, добави той. „Въпреки това графиката е поезията на изобразителното изкуство“, каза д-р Петров, а по думите му изложбата на Дебора Чапман е доказателство, че „графиката може неща, които не може никое друго изкуство“.
Дебора Чапман е родена в Аржентина, но от години свързва живота си с Монреал, Канада, където твори и до днес. Участвала е в множество изложби, резиденции и е получавала десетки награди. Не веднъж се е представяла със свои малки графични разработки в рамките на MINIPRINT – КАЗАНЛЪК, но сега ще можем да бъде видяна не само в множество различни нейни графични посоки, но и в мащаб, който ще  позволи да бъде оценено майсторството й в изкуството на графиката. Виртуоз на детайла, владееща до съвършенство техниката на мецотинтото, Дебора Чапман сътворява поезия в образи. Образи, които вълнуват, но и  тласкат към размисъл за действителните стойности в объркания свят, който населяваме.
По думите на самата художничка, цялото й творчество се е развило благодарение на дълбоки размишления относно критичния поглед върху връзката на човек със социалната и околната среда. Това е въпрос, поставен пред сегашното ни общество и неговата склонност към неосъзнаване и планетарен дисбаланс.
Дебора Чапман определя себе си като особено чувствителна, що се отнася до градската среда и силно се влияе от живите същества, които ни заобикалят. Чрез работата си тя сътворя „портал за преминаване“ към нови територии: място, където можеш да помислиш, да откриеш и да нарисуваш красотата на природата, пеперуда, птица, насекоми и т.н. От няколко години работи върху връзката между човека и природата във всичките й „състояния“.
Една от основните й теми е дисбалансът на природата в лицето на замърсяването, причинено от човека. Живеем в свят на технологии, свят, в който си мислим, че сме успешни като продадем душата си на материалната система: бъдещето ни трябва да се роди в красотата на живота – изповядва самата Дебора Чапман. Именно като изповед може да бъде мислена и самостоятелната й изложба, която казанлъчани и гостите на града ще могат да разгледат през следващите седмици в Къща музей „Дечко Узунов“.
loading…