ОБНОВЕНА: Последни новини от пожара край Казанлък

БТА: 20.07.2022 13:41

Няма опасност някой от двата пожара, които избухнаха вчера в Казанлък, да се възпламени отново. Това каза за БТА главен инспектор Станимир Тончев, ръководител на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН).

Пожарът, който избухна в източния край на града в местността “Старите лозя”, е обхванал около две хиляди декара. В гасенето са се включили 45 пожарникари, 18 доброволци към доброволното формирование в Казанлък, както и 60 служители на горските стопанства в Казанлък и Мъглиж и Държавно ловно стопанство „Мазалат“. На място са пристигнали осем пожарни автомобила – пет на РСПБЗН Казанлък, два на РПБЗН – Стара Загора и един на РПБЗН – Павел баня, посочи инспектор Тончев.

От района са евакуирани четирима граждани през вчерашния ден. Те са настанени в общински жилища, а след като опасността от пожар в техните имоти е преминала, двама от тях са пожелали да се върнат в дома си, разказа Станимир Тончев.

Засегнати са около 50 постройки. Той допълни, че не може да се каже колко са изгорелите вчера, тъй като не може да се прецени коя постройка е унищожена от предишни пожари в района.

От снощи има дежурен автомобил на пожарната на място, който ще остане там до довечера, увери инспектор Тончев.

Вторият пожар, който избухна в късния следобед край Института по розата в северния край на града, е обхванал около 250 декара площ. Там са горели розови насаждения, обясни Станимир Тончев. Пламъците са обхванали и голямо количество необработена лавандула, която ще продължи да пуши още няколко дни.

Ръководителят на РСПБЗН Казанлък допълни, че все още не са ясни причините за възникване на двата пожара.

За прекъсване на пожара е използвана техника за изграждане на пътища. Направена е широка ивица, като е отстранена всичката дървесна, храстова и тревна растителност.

20.07.2022 г.,  12:20ч. Към този момент пожарът е утихнал, но все още има единични огнища. На място непрестанно дежурят горски служители.

Пожарът, който избухна вчера в местността „Старите лозя“ в източния край на града е бил с площ около две хиляди декара, сподели ръководителят на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Казанлък Станимир Тончев. Унищожени са 70 декара борова гора. В огнището на пожара има около 50 постройки, около 10 от които са унищожени във вчерашния пожар. В този район през няколко години бушуват пожари и доста от постройките са засегнати от предишни такива.

Най – важното е, че няма пострадали!

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: С благодарност към пожарникарите, общинските служители по сметосъбиране и доброволците, които помагаха да бъдат потушени вчерашните пожари!

дрон кадри:  Енчо Славов

По първоначална информация огънят бушува в борова гора.

На терен са всички екипи на Пожарната, с всичката налична техника. В борбата с огъня се включиха и доброволци.

АПИ: 

19.07.2022 19:52
Възстановено движението по път I-6 Kазанлък – Сливен в района на с. Черганово.

19.07.2022 19:07
Възстановено e движението по път I-5 Казанлък – Крън

Местността, в която е възникнал пожарът, е труднодостъпна, гасителните действия са допълнително затруднени от наличието на силен вятър. Към момента на място има седем пожарни екипа от пожарните служби в Казанлък и Стара Загора. Развитието на огъня в посока юг, където са разположени автокъщи и бензиностанция, е спряно. Пожарните екипи са ограничили разрастването на стихията и на север, където е разположен военен полигон. Действията на огнеборците се ръководят от началника на РСПБЗН – Казанлък.

Според наблюдатели пожарът не е един.Горят масиви зад Института по розата-посока Крън-Енина.


loading…