Ще възроди ли очакваният “зелен сертификат” туризма?

Да пътуваме из Европа без PCR тест и без да ни поставят под карантина – надеждите на Еврокомисията са през юни това да бъде възможно с така наречените „зелени сертификати”, които ще показват дали сме ваксинирани или дали сме преболедували коронавируса.

През изминалата седмица 13 държави членки на Европейския съюз, между които и България, дадоха „зелена” светлина на „зелените сертификати”.

Предимно електронни, намиращи се в  мобилния ни телефон, документите, които скоро ще се превърнат в наш верен спътник, ще можем да разпечатваме и на хартия. Ще ги наричаме „зелени сертификати” и благодарение на тях, ще пътуваме свободно в рамките на Европейския съюз, с малки изключения като Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Едва ли сертификатите ще успеят да “излекуват” туризма, но поне са крачка в тази посока, обяснява пред NOVA главният експерт от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

„Въпрос на оцеляване е да има свободно движение на гражданите в Европа. Нека да продължим живота си, колкото може по-нормално”, смята Занков.

Докато това се случи обаче от бранша апелират за помощ. Като например, безплатни PCR тестове на границите по примера на Гърция от миналото лято. Приоритетно ваксиниране на служителите в сферата на туризма и обособяване на така наречените „карантинни хотели”, с престой за сметка на държавата.

„Очакваме туристи основно с лични автомобили и по-малко чартърни пътувания. Окачваме около 30 000 българи да пътуват навън, съответно за периода на празниците, горе-долу и такъв брой съответно туристи и да влязат в България за този период”, добавя Занков.

Освен имената и рождената ни дата, в „зеления сертификат” ще присъства една от следните три вида информация, в зависимост от личната ни история: ако сме ваксинирани срещу COVID-19 – кога, къде и с кой препарат (все още не е ясно каква ще е валидността на сертификата в тази ситуация). Ако сме тествани негативно за коронавирус – кога, къде и с какъв вид тест, PCR или антигенен. В случая валидността ще бъде с продължителност от няколко часа до няколко дни. Ако сме преболедували – кога и къде сме дали положителен резултат. Сертификатът в този случай ще е валиден най-вероятно 180 дни. Именно около този последен вариант обаче, все още има много неизяснени подробности, категорична е проф. Ива Угринова – директор на Института по молекулярна биология към БАН. Като например, ще присъства ли информация за наличието на антитела и по какъв метод, ще се измерват те.

„QR кодът се използва в съвремието ни като съкратено визуализиране на информация. Когато, на практика, вие пътувате през граница, граничният контрол ще има възможност да сканира вашия QR код, който предоставяте – дали той е автентичен, дали се намира в тази платформа, в тази база данни”, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Тази, обща за целия Европейски съюз платформа, ще се финансира от Еврокомисията. Отново тя ще подкрепи финансово и създаването на отделните информационни портали във всяка държава членка.

Това, което се знае обаче, е че сертификатите ще бъдат безплатни. Информацията е описана на два езика – английски и езика на съответната държава членка, която го издава. Системата ще работи, докато Световната здравна организация не обяви край на международната извънредна обстановка.

Източник: Pariteni.bg

loading…