ОБНОВЕНА: Заловиха 4 мъглижани за кражби от магистрален кабел между Тулово и Дъбово

На 18 и 19.01.2023г., от служители на ОДМВР – Стара Загора и на Участък-Мъглиж при РУ-Казанлък е проведена специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпна дейност, свързана с извършването на множество престъпления по чл. 195 от НК с обект на посегателства магистрални и съобщителни кабели.

В хода на същата на 19.01.2023 г., в района на междугарието Тулово-Дъбово, при кражба на кабел, са забелязани четири лица. Същите са задържани от полицейските служители. Установено е, че четирима мъже, жители на град Мъглиж на възраст 36, 28, 33 и 19 години, са съпричастни към извършването на множество престъпления с обект на посегателство магистрален кабел, разположен в междугарията Тулово-Змейово и Тулово-Дъбово. В РУ-Казанлък е започнато досъдебно производство по чл.195 от НК.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми четирима мъже за това, че на 18/19.01.2023 г. в междугарието Тулово – Дъбово, км 220+100, в землището на общ. Мъглиж, като извършители и чрез използване на технически средства – кирка, лопата, нож и режещ инструмент, са отнели чужди движими вещи – 250 метра сигнален магистрален кабел тип „МККЖ“ собственост на ДП “НКЖИ-Поделение „Сигнализация и телекомуникации“ гр. Пловдив, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да го присвоят – престъпление по чл. 195, ал.1, т.4, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.
Установено е, че в деня преди кражбата четиримата мъже са проучили района на междугарието Тулово – Дъбово, км 220+100 в землището на общ. Мъглиж, и са изкопали дупки, подготвяйки се за извършване на кражба на кабел. На 18/19.01.2023 г. през нощта те срязали и издърпали 250 метра сигнален магистрален кабел, който навили на четири топа. По време на пренасяне на кабела били забелязани от полицейски служители и предприели бягство. След преследване те са били задържани.
Двама от установените извършители – Е.Ч., на 28 г., и Х.С., на 36 г., са осъждани за кражби и имат криминалистически регистрации. Днес, 23 януари 2023 г., Районна прокуратура – Стара Загора ще внесе в Районен съд – Казанлък искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Източник: Бюлетин на ОДМВР Стара Загора и Районна прокуратура – Стара Загора

loading…