Традиции и обичаи, представиха в презентации доброволците на „Взаимопомощ”

В продължение на 3 дни доброволците по проект „Взаимопомощ” на програма „Европейски корпус за солидарност” представяха своите държави по време на „Еко фестивала” при гостуването им в Народно читалище „Пробуда-1920”.

“От презентациите, които младите хора бяха подготвили, научихме много нови и интересни неща за живота, културата и традициите на Грузия, Турция , Швеция, Испания, Португалия и Литва. Слушахме техните песни, играхме техните игри.  А накрая всички опитахме от вкусната храна, която бяха приготвили специално за нас Мая, Ирмак, Густав, Раул, Артур, Юргита!”, споделиха от „МЦР-Взаимопомощ”.

Днес българските участници по проекта имаха и възможността да представят България, с помощта на певческите състави към Народно читалище „Пробуда-1920”. Те заедно пресъздадоха пред чуждестранните гости различни ритуали като коледуване, лазаруване и кукерство. Децата и родителите на лятната академия към читалището почерпиха доброволците с вкусна храна, приготвена от тях.

Последва посещение на участниците по проекта в Пенсионерски клуб „Надежда” на с. Копринка, където певческия състав към него и всички членове се бяха постарали да представят страната ни с песни ,танци, цветя, билки, напитки, храни и не на последно място с настроение от всички тях.

Сдружение „МЦР-Взаимопомощ” се надява да продължава да работи с представителите на Народно читалище „Пробуда-1920” и Пенсионерски клуб „Надежда” на с. Копринка, за да популяризира българските традиции, бит и култура.

А в понеделник дейностите на фестивала продължават цяла седмица в Народно читалище „Пробуда-1920”, където ще гостуват по време на лятната академия на читалището и еко фестивала, и дневен център за деца с увреждания и дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

“Ще бъдат представени страните Франция, Словакия и Румъния, ще има дни на хартията, ще почистим заедно язовира и накрая ще завършим с ателиета с екологична тематика.”, казаха от сдружението.

Вижте още:

loading…