Учебни стрелби на “Тюлбето” и Ден на отворени врати при военните от 61 СМБ

На 27.04.2022 г. съгласно „Плана за съвместна дейност между 61 Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ през учебната 2021/2022 г., на УЦ „Тюлбе” се проведоха учебни занятия, в които участваха ученици от общо пет средни училища от град Казанлък /ПГ „Иван Хаджиенов”, СУ „Екзарх Антим I”, ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт и ПГ по лека промишленост и туризъм /.
Мероприятието бе организирано от главните сержанти на военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада от район Казанлък.
Около 100 средношколци имаха възможност да преминат през създадените учебни центрове, които включваха изучаване на материалната част на стрелковото оръжие, запознаване с мерките за безопасност и стрелба с пистолет, автомат и картечница.
Кулминацията на занятията беше стрелбата с различните видове оръжия, по време на която младите възпитаници се справиха отлично, след което имаха възможност да наблюдават вътрешното състезание по тактическа стрелба в динамични условия между формированията на 61 механизирана бригада, което беше открито същия ден на УЦ „Тюлбе”.
Същевременно по повод 6 МАЙ – Ден на храбростта и празник на Българската армия беше организиран и „ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ” в районите Карлово и Казанлък.
Гостите имаха възможност да посетят стаите на бойната слава, да наблюдават статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване, демонстрация на действия на пеши патрул при попадане в засада, преодоляване на препятствия в тактическа обстановка и демонстрация на способностите на роботизирана система, модел 510 Packbot.
Посетителите имаха възможност да се запознаят с различни образци въоръжение и бойна техника като бойна машина на пехотата, противопожарен автомобил “Мерцедес-АКТРОС”, автомат „Калашников”, картечница „Калашников”, снайперова пушка „Хеклер и Кох”, пистолет „Зиг-Зауер” и други.
Демонстрираните способности за действие на пеши патрул при попадане в засада, преодоляването на препятствия в тактическа обстановка, както и роботизираната система предизвикаха огромен интерес сред наблюдателите.
В стаите на бойната слава в районите Карлово и Казанлък учениците се запознаха с героичните предци на Стремци – 28 пехотен Стремски полк, 21 пехотен Средногорски полк, 23 пехотен Шипченски полк и 11 Танкова бригада, тяхното славно минало, а също и с експонати, свързани с настоящите поводи за гордост в бригадата.
За поредна година денят на отворени врати протече при изключителен интерес и предизвика у младите посетители много положителни емоции.
Текст и снимки: 61 СТРЯМСКА МЕХАНИЗИРАНА БРИГАДА
loading…