Ученици от Попово създаваха 3D модели в библиотека “Искра”

Днес гости на библиотека „Искра” бяха ученици от ОУ „Любен Каравелов” и Профилирана гимназия „Христо Ботев” град Попово.  По време на посещението децата се включиха в  демонстрация с 3D  принтера на библиотеката. С него изработиха в реално време истински 3D предмет. Учениците имаха възможността да  разгледат и изпробват отблизо пчеличките –роботи „Bee – Bot”. Голям интерес предизвика и 3D скенера, с който желаещите се опитаха да създадат свои 3D сканирани модели.

В интервю за вестник „Искра” ръководителя на групата Антоанета Йорданова – училищен библиотекар към ОУ „Любен Каравелов” и Профилирана гимназия „Христо Ботев” каза:

„Учениците, с който днес сме тук са част от два клуба към ОУ „Любен Каравелов”  – читателски клуб „Откриватели” и клуб „Млади възрожденци” .

Училището ни кандидатства миналата година по проект за „Осигуряване на съвременна образователна среда” Модул „​Библиотеките като образователна среда“ към Министерството на образованието и науката и за наше щастие го спечелихме. Посещението ни днес в Общинска библиотека „Искра” е свързано точно с този проект. Именно уникалната придобивка,  която може се види – 3D принтера е част от темата ни: Как новите технологии и в частност 3D принтера са в полза на човечеството.

Многo е полезно за нашите ученици да видят библиотеката като културна институция в нова светлина, като място за развитие, място за обучение, място за образование. Да не гледат на библиотеката като на рафтове с книги, защото тя е и много други неща. Едно от тях е използването на технологиите в нея.

Екипът, с който съм тук са моите колеги от ОУ „Любен Каравелов” – г-жа Неделчева старши учител по География и икономика и г-н Стефанов учител по Математика, информатика и информационни технологии в училището.

В националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” модул „Библиотеките като образователна среда” са включени две дейности: Дейност 1 „Училищните библиотеки като образователна среда” и Дейност 2 „Обществените библиотеки като образователна среда”. Те ни дават възможност за организирането на събития в училищната библиотека, срещи с писатели, обособяване на кътове за четене, закупуване на книги спрямо потребностите и интересите на учениците и създаване на библиотечен фонд. През есента на учебната 2021/2022 дейностите по проекта продължават.”, сподели Йорданова

Учениците с вълнение и интерес разглеждаха модерно оборудваната Тийн зона на библиотека “Искра”, в която се състояха и демонстрациите. В края на срещата Директорът Светлана Колева, подари на групата няколко редки издания, а г-жа Йорданова поднесе красива картина създадена от децата.

Вижте още:

loading…