Ученици от СУ „Екзарх Антим I“ влязоха в ролята на евродепутати

На 27 април 2022 г. посланици от СУ „Екзарх Антим I“ заедно с ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ от Стара Загора участваха в Дните на Европейския парламент организирани от Европа Директно Стара Загора в партньорство с Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Събитието включваше две части : European Master Class и Парламентарна сесия на Европейски парламент в Стара Загора – симулационна игра
Участниците научиха как се коват законите в ЕС от интересната презентация на Проф. д-р Ингрид Шикова, еврооптимист Катедра Европеистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Информация – Как се прилага европейското законодателство в България? –младите политици научиха от Съдия Милена Костова-Колева, председател на Районен съд – Стара Загора.
Диляна Павлова от Представителство на Европейската комисия в България насочи вниманието на учениците към темата за Европейските институции и борбата с дезинформацията.
В симулационната игра умело организирана от Константин Стоянов – Ръководител Европа Директно Стара Загора, всички участници бяха разпределени в 7 политически групи- действащи в ЕП. Всяка група трябваше да обсъди и представи позицията си по темата за дезинформацията по 11 точки.
Младите евродепутати се вживяха в ролята си и на пленарно заседание представиха позициите на своите политически групи, разпалено дебатираха, търсиха варианти за коалиции и приеха резолюция.
На четири от политическите групи за говорители бяха избрани посланиците на Антим: На
Група „Идентичност и демокрация“ – ID говорител беше Симона Христова от 12б клас; на Групата на левицата в Европейския парламент – GUE/NGL The Left за говорител беше избрана Славена Кирова от 11б клас; на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс говорител стана Дарина Ангелова от 10б клас; на Групата на Европейските консерватори и реформисти говорител беше Анета Христова от 12б клас.
Стоянка Руменова от 12г клас беше член на Renew Europe Group, Михаела Кулева от 11б клас участва като евродепуат в групата на Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, а Стефан Милев от 11б клас работи в най- многочислената група на Европейската народна партия (Християндемократи).
Ръководител на нашите посланици беше Наташа Джуркова- старши посланик на ЕП.
Всички получиха сертификати за участието си в European Master Class.
loading…