Урок “Научи се да даряваш” научиха третокласници от ОУ „Никола Вапцаров” от доброволци

“Потърси доброволец” – урок от програмата на Български дарителски форум (БДФ) – “Научи се да даряваш” се осъществи под  ръководството на г-жа Лилия Рачева, учител на 3. “б” клас от ОУ „Никола Вапцаров” гр. Казанлък. В него участваха доброволците  на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” по проект „Зелена Европа” на програма „Европейски корпус за солидарност”, които доставиха истинско удоволствие, но отговориха и на доста въпроси.

Целта на срещата беше децата да открият смисъла на това да бъдеш доброволец, да формират знания за мотивацията за този избор, както и да научат тези неща чрез задаване на подходящи въпроси. Третокласниците бяха в ролята на “журналисти”, които търсеха своите отговори. Разбира се, предварително бяхме обсъдили как се провежда интервю, какви са подходящите и неподходящите въпроси по конкретната тема, която ни интересува. Същевременно си водеха и записки, чрез които да обобщим наученото. Разбрахме какво предстои на доброволците да изпълнят в нашия град: инициативата „Споделена Коледа”, акция “Помощник на Дядо Коледа”,еко работилници в казанлъшки училища и защитено жилище “Оптима” с. Дунавци, инициатива „Кутия, пълна с щастие”, кампания „Куче-усмихни се!”, кампания „Взаимопомощ“, осъществяване на дейности с екологична насоченост. Разбрахме, че им липсват семействата, приятелите, вкусната храна от родината, но обичат това, което правят. Някои го правят за първи път, други – за пореден. Получи се пълноценен разговор, който удовлетвори децата.

Изненада за тях се оказа предложението на доброволците за игра. Децата не очакваха, готвейки се за интервю, че ще има и такъв елемент в часа. Емоциите взеха връх! Нетърпението да започнат беше голямо и с огромно удоволствие изпълняваха указанията на Клаудия, Люсил и Адриана. Много се забавляваха. Разбраха, че въпреки сериозната работа, която вършат момичетата, те могат да се забавляват също като тях.

В края на срещата децата благодариха на момичетата в кратки писъмца.

Български дарителски форум изготви и адаптира за българския контекст система за преподаване и практикуване на ценностите и моделите на гражданското общество и дарителството в рамките на общообразователна програма „Научи се да даряваш“. Проектът е по модел на американския Learning to Give.

Концепцията за гражданско образование е за доброволчеството, участие в живота на общността и изобщо – правене на добро в името на другия. Паралелно са разработени и практически задачи, обвързани с различни каузи. Децата, в зависимост от възрастта си, се учат на идентифициране на нужди, споделяне на грижата за околния свят – хора и природа, разпределяне на средствата, които имат според конкретни необходимости, дарителски практики, доброволчески инициативи и всякакви други понятия и практики, свързани с развитие на способността да видиш света, извън твоя собствен.

Текст: Лилия Рачева

loading…