В ПГЛПТ посрещнаха македонски гости със здравословни унгарски ястия

Представително занятие по проект „Съвременни тенденции и технологии в производството на диетични храни и болнично хранене” по програма Еразъм+ се проведе в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък. Откритият урок на тема “Влияние на съвременните тенденции за здравословно и диетично хранене върху унгарската кухня” бе изнесен от Петя Гайтанджиева и участниците в мобилността в гр. Сегед, Унгария.
На занятието, съчетаващо теоретична и практическа част, гости бяха Красимира Каменова и Ивайло Найденов от Център за европейски инициативи, Ст. Загора, ученици и учители от гимназия “Методи Митевски – Брицо” град Делчево, Северна Македония, ученици и учители от ПГЛПТ.
Мероприятието е една от финалните дейности по проекта, в който бъдещи ресторантьори усвояваха тънкостите на унгарската здравословна и диетична кухня. В първата част участниците в проекта запознаха присъстващите с тенденциите в здравословното хранене в унгарската кухня. В изготвени презентации учениците представиха работните си места по време на двуседмичната мобилност, запознаха с работния процес и показаха типични ястия от унгарската кухня, както и алтернативни такива от здравословната.
Интерес предизвика втората част на урока, в която гостите станаха свидетели на презентирането на здравословни унгарски ястия и имаха възможността да дегустират. Приготвени вкусно и аранжирани стилно, предястието- Грах по унгарски /Borsofozelek/; основното ясти е- Турош чуса /Túrós csusza/ и десертът – Млечен пудинг с плодове /Búzadara puding/ впечатлиха гостите.
Учениците от гимназията, които проведоха двуседмичната си практика в Унгария, споделиха своите впечатления от участието си в проекта и бяха категорични, че са мотивирани да се включат и в други проекти по програма Еразъм+, по която Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за поредна година работи.
Източник: ПГ по лека промишленост и туризъм

loading…