Вдигане на пенсиите от 1 юли с 10% предлага социалният министър

Социалният министър Георги Гьоков предлага от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 10 процента по така нареченото швейцарско правило, а всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец.

“Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията – например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем “инфлационна добавка”, която може да замести “Covid добавката” и да е размер пак на 60 лв. или малко повече да речем…”.

Според министъра от 1-ви октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за миналата година.
Той уточни, че за 10 май е насрочено заседание на специално създадената междуведомствената работна група, на което предстои обсъждането на над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.

На дневен ред е и обсъждането на възможностите за актуализиране на минималната работна заплата, посочи министърът. И обясни, че предстои и подготвянето на нов механизъм за определяне на нейния размер в бъдеще, съобразен с ръста на доходите и икономиката.

“Очакваме в тази посока изключително активна подкрепа от страна на КНСБ и разбиране от работодателските организации”, отбеляза той.
Правителството, и в частност Министерството на труда и социалната политика, предприеха редица мерки, които допринасят за ограничаване на явлението работещи бедни, каза още министърът.  Той определи като ключов момент обвързването на социалните помощи с линията на бедност.

Източник: Pariteni.bg

loading…