ОБНОВЕНА: Веселин Плачков сподели плановете си за новия театрален сезон в Казанлък (ВИДЕО)

Имам намерение да „отгледам“ театрална публика в Казанлък, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Казанлък Веселин Плачков, временно изпълняващ длъжността директор на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Темата на събитието беше какви са плановете, които актьорът има за новия театрален сезон и за бъдещото развитие на културната институция.

С колегите имаме обща яснота за предстоящата концепция, обясни Плачков. Екипът на театъра ще заложи на не голям брой заглавия, но ще се опита всички творчески продукти да бъдат конвертируеми и да могат да обикалят не само региона, но и цялата страна. Той подчерта, че е много важно таргетирането на отделните публики. Според Веселин Плачков приоритет е да се обърне внимание на децата в детските градини. „Иска ми се не само тук, но и в цялата страна да бъде прекратена практиката да се играе в пространства в детските заведения и да се направи организация децата да влизат в театралния салон и това е първото, на което ще заложа“.

Той каза, че още в началото на септември ще организира среща и с преподаватели от средните учебни заведения, тъй като учениците са много важни като публика. На тази среща той иска да бъде обсъден репертоар, съобразен с учебния материал. Плачков смята, че това ще спомогне и за мотивацията на учениците за четене. Той подчерта, че поставянето на подобен тип материали в театъра не трябва да бъде архаично, но и не е редно да е самоцелно осъвременено. По негово мнение правилният начин е запазване на езика и осъвременяване на взаимоотношенията така, че децата да се почувстват съпричастни с това, което се случва на сцената.

Веселин Плачков обясни, че внимание ще бъде обърнато и на възрастната публика. Той сподели, че макар и трудно като организация, вече има план да работи с много добри български режисьори, а в началото на септември ще обяви и програмата за предстоящия сезон.

Веселин Плачков има за идея да въведе позабравената форма на кафе-театъра или кабарето. Той подчерта, че това няма да бъде някаква “опошлена” форма, а по-скоро нещо, което да направи артистите в театъра по-близки до своята публика. „Смятам, че трябва да направим така, че казанлъчани да сложат местния театър преди всички гостуващи“, коментира той и сподели, че е респектиран от адаптивността и таланта на местните актьори. Плачков изрази надежда тази нова форма, която ще се опита да въведе, да ангажира зрителя и да го направи по-близък до театралното изкуство.

Плачков посочи, че задължително театърът ще продължи да играе в „Алиуловата къща“, но има и други места, които според него трябва да бъдат използвани. По негово мнение Долината на розите и тракийските царе е място, което има своя собствена атмосфера и драматургия и разполага с всичко необходимо, за да се създадат много пищни и красиви спектакли.

Плачков сподели, че се надява на подкрепата на местния бизнес за реализиране на някои от идеите си и че до момента е срещнал много положително отношение. Той подчерта, че са изключително важни усилията на Община Казанлък да подпомогне работата на местния театър, за което той е много благодарен. „Никой от нас няма заслуга за създаването на този театър, но ние сме отговорни той да бъде развиван“, посочи той.

Веселин Плачков обобщи, че в репертоара на театър “Любомир Кабакчиев” за предстоящия сезон ще има гама от различни жанрове, които максимално да удовлетворят потребностите на публиката. „Ще включим всички наши драматурзи и творци, за да могат децата да усетят силата на словото. Ще има и представления, които касаят общочовешките теми и задават повече въпроси, както и дълбоко концептуални, които да бъдат лицето на театъра и да представят екипа по фестивали“, посочи той.

Според него театърът трябва да бъде проводник на всичко, което е изкуството, включително на срещи с различни творци, представяния на книги и музика. Той обясни, че макар и трудно, ще направи всичко възможно театърът да бъде отворен всяка вечер, за да може публиката в града да знае, че винаги има нещо ново и интересно.

Източник: БТА

loading…