За втори път Световният конкурс за детска рисунка „Малък Зограф“ се проведе в Казанлък

На 21 октомври бяха връчени наградите от X-то издание на Световния конкурс за детска рисунка „Малък Зограф“.

Темата на тазгодишното издание беше „Растителен и животински свят“, а в него участваха близо 6000 творби на деца от 60 страни.

Награждаването се проведе в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“,  град Казанлък и бе придружено с откриване на изложба на наградените картини. В сегашното издание имаше много активно участие от Гърция, а една от големите награди на фондацията беше на дете от Атина.

Всяка година има и два специални приза – голямата награда на фондация “Малък Зограф” и отличие на името на покойната Пепа Боянова.

Организацията награждава със златен медал и ръководители на институции в областта на изкуството и спорта, които помагат на деца. “Имаме и традиция да даряваме около 20-30 картини на институции, които имат пряко отношение към възпитанието на децата“, казва  организаторът и управител на фондацията “Малък Зограф” Иван Иванов.

Тази година дарения бяха направени на  Детска градина “Слънчице” и Диагностично-консултативния център “Районна поликлиника.

Иван Иванов сподели: “Голямата ни амбиция е да направим съвместен проект и 11-ят Световен конкурс да се състои в Атина. Това е единствената фондация, която организира подобен конкурс и това ни дава право да имаме амбициите да излезем извън България “, и допълни, че фондацията е правила изложби извън страната, но не на такова ниво. В настоящото издание на конкурса има много активно участие и от Тайланд, участват още деца от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Грузия, Молдова, Тайван, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Хърватия, Китай, Южна Корея, Австралия, Бангладеш, Индия, Казахстан и други.

Той посочи, че за десет години фондацията има събрани около 1500 наградени от 60 страни, а екипът има амбиция и работи по идеята да направи постоянни галерии. По думите му такива ще има в Рилския манастир, както и в Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.

Иван Иванов напомни, че във времето изложби от изданията на конкурса са показвани във всички големи български градове, а експозицията, която ще бъде подредена в Казанлък, предстои да обиколи и други населени места в страната.

В конкурса достойно се представиха и деца от казанлъшки рисувални школи.

София Матейова получи голямата награда на името на покойната Пепа Боянова. Тя е възпитаничка на Детска артшкола „Живопис“ към военен клуб Казанлък, а вече и на Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“.

Росица Петкова от школа “Арт линия” с преподавател Ваня Запрянова, спечели бронзов медал.

Иван Иванов от Школа за изобразително изкуство „Ренина“ с преподавател Ренина Лекова при НЧ „Възродена Искра – 2000“ спечели трето място и бронзов медал.