Заключителна изложба на школа “Арт линия” и равносметка за творческата 20-годишнина

Казанлъшката школа „Арт линия“ с ръководители художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев, отбеляза своята 20-та творческа година с редица събития.

Вчера в галерия „Ателието“ беше открита заключителната изложба на учениците от школата, които са на възраст от 4 до 18 години. Изложбата представи над 100 рисунки в различни техники и теми, сътворени през творческата 2021 – 2022 година. През този период младите художници са участвали в редица инициативи.

През октомври м. г. в изложбена зала „Иван Милев“ и на витрината на Културно-информационния център в Казанлък беше представена експозицията „20 години по пътя към изкуството“, в която бяха изложени над 400 картини на нейните възпитаници. Изложбата проследяваше пътя и развитието на школата от създаването и през 2001 година до днес. Месец по-късно творби на младите художници от „Арт линия“ бяха подредени на витрината на информационния център в празничната изложба „Коледни вълшебства“.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май в Общинската библиотека „Искра“ в Казанлък се откри поредната изложба на децата от школата „Любими приказни герои“, а рисунките бяха дарени на институцията.

През изминалата година възпитаници на казанлъшката школа взеха участие и в два пленера в архитектурно-исторически резерват „Боженци“. Първият от тях беше „Юбилеен пленер на школа Арт линия“. Той събра настоящи и бивши възпитаници на школата, някои от които студенти в различни университети и академии в България, Холандия, Англия и Италия, а участниците бяха на възраст от шест до 25 години“. Идеята на пленера е да продължи традицията и приемствеността в школата и да създаде приятелства, като поводът за това е изкуството.

През юбилейната творческа година „Арт линия“ участва активно в няколко проекта. Един от тях е „Традиции и съвременност – творчески работилници за деца и родители“. Този проект Школата осъществи в сътрудничество с Исторически музей „Искра“ и галерия „Ателието“. Той започна в „Нощта на музеите“ и в рамките на месец се състояха шест творчески работилници в различните обекти на ИМ „Искра“. Децата заедно със своите родители имаха възможност да изработят шевици и рози от вълна и полимерна глина, да рисуват върху керамика със символите на тракийското изкуство, да рисуват върху коприна.

По проект за младежки дейности към Община Казанлък в чест на 125-ата годишнина от рождението на известния казанлъшки художник Иван Милев, школа „Арт линия“ организира инициативата „Наследници на Иван Милев“, а творчески проект „През прозореца“ беше реализиран по повод 115 години от рождението на друг местен творец Ненко Балкански.

Възпитаниците на „Арт линия“ участваха и взеха награди от редица местни, национални и международни конкурси, между които „Малък зограф“ в Самоков, „Децата рисуват морето, цветята, света“ в Поморие, „Вълшебният свят на Родопите“ в Кърджали, както и „Малките нашенци“, „Наследници на Дечко Узунов“ и „С ухание на роза“  в Казанлък”. Сред отличените в тези конкурси са: Йоанна Теодосиева, Селин Амзова,Весела Дончева, Никол Начева, Християна Димитрова, Йоана Митова, Версавия Иванова, Ивет Кацарова и Мира Карамфилова.

До края на 2022 година предстоят още три изложби с творби на деца от школата в Казанлък – „Вълшебната гора“, „Наследници на Иван Милев“ и „През прозореца“, които ще бъдат открити на 27 юли, 23 август и 16 декември в къща-музей „Ненко Балкански“.


loading…