Златната маска от “Светицата” край Шипка гостува в столицата на Северна Македония

Изложба „Сребърна Тракия“, в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея, бе открита в Археологическия музей в Скопие от министрите на културата на България и Република Северна Македония – Кръстю Кръстев и Бисера Костадиновска-Стойчевска. В официалното откриване участваха председателите на Народното събрание на Република България – Росен Желязков и на Република Северна Македония – Талат Джафери, както и директорите на Археологическия институт с музей при БАН – доц. Христо Попов и на Археологическия музей в Скопие – д-р Славица Бабамова.

Подобна мащабна археологическа изложба се представя за първи път в западната ни съседка, където експозицията ще гостува до 7 април 2024 г.

Сред изложените експонати са някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, и Златната маска от могилата “Светицата” край град Шипка.

Една от най-вълнуващите находки през 2004 г. е направена именно в тази гробница в Долината на тракийските царе. При разкопки археолозите разкриват гробница, изградена от безупречно издялани гранитна блокове. Подът е застлан с плочи, а покривът е оформен от 6 профилирани каменни греди.

Множеството предмети, открити в гробницата, датират от средата и втората половина на V в. пр. Хр. Най-впечатляващата находка е масивна златна маска с форма на лице в естествена големина,изработена от чисто 23.5-каратово злато  и тежи 672,5 грама. Любопитно е, че маската е намерена на мястото, където трябва да стои главата на погребания, с лице нагоре, затисната с голяма каменна плоча. Този факт, както и формата й дават основание на откривателя Георги Китов да направи едно любопитно предположение. Според него маската е използвана за фиала – владетелят вдигал с ръце фиалата-маска, изпивал виното и я слагал на лицето си. С това преобразяване той целял да предизвика страхопочитание у своите поданици и гости.