Академията в с. Розово – видими резултати

Усилено напредват ремонтните дейности на сградата на бившето училище в Розово, което ще бъде превърнато в Академия за млади таланти, каза за Радио „Фокус“ кметът на село Розово Венцислав Колев. Той припомни, че ремонтът е от няколко месеца. Към момента е подменена покривната конструкция на сградата, положена е мълниезащитна система с обхват 60 метра, подменена е дограмата, сградата е санирана, като е положена 10-сантиметрова изолация. Дейностите по ремонта на сградата ще продължат и на втори етап, за който ще се кандидатства с проект по програма „Красива България“.

На този етап са обсъдени и школите, които ще функционират в тази Академията – физика, математика, химия, биология, астрономия, роботика, компютърни системи. „Вероятно някои от школите ще отпаднат с времето, ще бъдат добавяни и нови“, подчерта Венцислав Колев.

Сградата на бившето училище е затворена през 2007 година, когато е закрито и училището в село Розово. Първоначалната постройка на сградата датира от 1912 година, реконструирана е през 1995 година. „Радостно е, че тази сграда ще има ново бъдеще. Радвам се, че съм част от този проект и съм убеден, че академията няма да е само от регионално, но и от национално значение. За пореден път кметът на Общината Галина Стоянова удържа на думата си и този проект се реализира в нашето село, а това е привилегия“, каза още кметът на Розово.