Блага вест за храма в Шипка

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на  1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка. Това е един от символите на българското освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

“Изказвам благодарност на премиера Борисов и на Министерски съвет, защото запазвайки тази святост на България, тя винаги ще просиява в сърцата на хората. И тази камбанария винаги ще напомня за свободата ни, за страшните времена, а в страшните времена държавата винаги е помагала и се надяваме, че винаги ще помага и занапред”. Това каза в храм-паметника „Рождество Христово“ Н.Вспр.Старозагорският митрополит Киприан, по повод одобрените 1 млн.612 хил.лв. за спешни реставрационни дейности по камбанарията на храма паметник. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Митрополит Киприан посети храм-паметника в присъствието на областния управител Гергана Микова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, кмета на град Шипка Василка Панайотова, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий.

Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет е взето след провела се среща межуд Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев. На нея владиката разказал за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.

Кампания за набиране на средства за реставрация на камбанарията е открита през 2019 година. От тогава досега в дарителската сметка на Шипченската света обител са събрани 30 хил.лв.

„Имаме надеждата, огромната радост и благодарност към премиера, към целия Министерски съвет и всички, които помогнаха това дело да се осъществи, да се запази тази камбанария, да запазим този свят храм за всички българи, защото той е вторият, който винаги ще ни напомня за свободата на България. И с тази прекрасна камбанария, която е висока 56 метра, която винаги ще напомня, че всички сме близо до Бога“, каза митрополит Киприан.

Храм-паметник „Рождество Христово“ е един от символите на българското Освобождение и предстои да бъде отбелязана 120-та годишнина от освещаването му.

Оглед на компрометираните участъци на камбанарията е направен преди две години. Епархийският съветник Деян Русенов коментира, че няма конструктивни нарушения на камбанарията. Основните разрушения започват след 13-тия метър и там проблемите идват от високите амплитудни разлики. Има и външни нарушения в дълбочини до 30 см. Те трябва да бъдат отстранени и кулата да бъде укрепена конструктивно и фасадно. За целта ще бъде поставено скеле, което няма да пречи на миряните да посещават храма.

Срокът, който е зададен за ремонтните дейности е минимум година, защото през зимния сезон ще могат да се отстраняват единствено компрометираните части. Фирмата изпълнител ще бъде избрана на заседание на Епархийския съвет. Идейният проект ще бъде трансформиран в работен, който трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Митрополит Киприан изрази надежда, че догодина, когато ще бъдат отбелязани 120-години от освещаването на храма, 150 години от учредяването на Старозагорска епархия и 160 години от построяването на Митрополитския храм „Св. Димитър“, 12-тонната камбана ще може да се чуе отново чак в Казанлък.

Деян Русенов съобщи още, че Митрополията ще кандидатства през 2021 година с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за реконструкция на целия манастир.