Проверяват готовността за безопасно придвижване на учениците

Основната тема на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението бе осигуряването на безопасността на учениците при движение по пътищата и готовността на отговорните институции за началото на новата учебна година.

Бончо Славов, началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР, изнесе данни за пътните произшествия на територията на област Стара Загора от началото на 2020 г. до края на месец август. За осемте месеца на годината в областта са станали 681 ПТП, от които 187 са били тежки. В тях са загинали 21 души, а други 219 са били ранени. За същия период на 2019 г. броят на убитите е бил 15, а на ранените – 316. Произшествията през 2019 г. са били 711.

Превишаването на скоростта продължава да е основна причина за възникване на ПТП, показва статистиката на „Пътна полиция“ На второ място се нарежда неспазването на предимство, на трето – неправилното движение на пътя, а на четвърто – употребата на алкохол.

Непълнолетни шофьори на възраст до 17 години са предизвикали 29 ПТП с един загинал и 34 ранени.

По дни от седмицата данните показват, че най-много произшествия на пътя стават в петък.

Представителите на общините докладваха на заседанието готовността за посрещане на новата учебна година. Във всички общини от областта са извършени проверки на пътната маркировка и обезопасителните съоръжения около училищата. Не са констатирани драстични нарушения.

Прессъобщение на Областна администрация Стара Загора

Снимката е илюстративна.