Дойде ред и на… Мозайките на Бузлуджа

Официално стартира стабилизирането на мозайките в Монумент-паметника “Бузлуджа”.

В него работят 18 реставратора от 5 университета от 4 държави Германия, Гърция, България и Швейцария, и 4 не правителствени организации с подкрепата на собственика – Областна управа – Стара Загора.
Арх. Дора Иванова – председател на Фондация “Бузлуджа” заявява, че целта на проекта е стабилизирането на мозайките, които са изключително застрашени, за които ако не бъдат взети мерки те ще се разпаднат в следващите няколко години.

С тези мерки Фондация “Бузлуджа” печели още време докато дойде времето на изграждане на цялостен покрив, до тогава се изгражда над вътрешния кръг покрив, който да пази от дъжд и сняг.

Мозайките са почти 1000 квадратни метра с над 2 милиона камъчета. Интересно е, че различните мозайки са направени от различни автори по различна технология и съответно деструктивните процеси са разлини, а това води и до различни методи за стабилизирането им.
Проф. Томас Данцл от Германия има 20 годишен опит в реставрацията на стенописи и мозаични пана, за него това е един от най-големите като количесто обем проекти.

Проф. Данцл завежда катедра “Реставрация” при Техническия университет в Мюнхен.
Сред екипа е и експерта по опазване на мозайки от Неправителствената организация “Диадрасис” от Атина Лаура Тапини, която също има 20 годишен опит в тази област.

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”. 60 000 долара са отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа.

По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината.