Стабилизират уязвимите мозайки на Бузлуджа

Фондация „Гети“ награди 13 значими сгради от модернизма с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство. Тази година кандидатстваха общо 90 проекта от цял свят, а България се нареди между финалистите за втора поредна година.

Благодарение на направените проучвания за паметника на Бузлуджа са отпуснати нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите започнаха през август и трябва да приключат до октомври тази година.

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина.

По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината.

Като част от “Плана за опазване и управление” до края на август се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“.

0883346496
my.buz.story@gmail.com
www.buzludzha-project.com
www.facebook.com/buzludzhaproject