Язовир Копринка не се източва!

Нивото на язовир Копринка в момента е на една трета от работния му обем, в него има малко повече от 41 милиона кубически метра вода.

По думите на Гергана Микова, причина за спада е летният сезон. Тя обясни защо се налага източване на  с 20 кубика в секунда.

Идеята е да се увеличи малко притока по река Тунджа, защото в област Стара Загора захранването не се извършва от някой от язовирите, а посредством 58 шахтови кладенци. Затова, за да бъде подсигурено тяхното ниво, от ВиК Стара Загора са отправили искане за увеличаване на притока по реката.

На този етап, по уверение на всички отговорни институции, няма основание за притеснение по отношение нивото на язовири, заяви областният управител. От ВиК Стара Загора обясниха, че това е превантивна мярка, а дружеството работи на ръба на нормалната работа и няма критичен момент.

Проблем с водоснабдяването на Стара Загора няма. Причината да спаднат нивата в кладенците е това, че през последните години има сериозно засушаване. По данни на НИМХ от 1100 л годишна норма валежите са спаднали до около 550 л в момента. Това се съчетава с факта, че последните години няма сериозни снеговалежи. Но към този момент няма опасност от режим на водата в региона.

Източник: НОВА тв и monitor.bg