110 бона малко ли са, много ли са, достатъчни ли са за Лъвът?

Господин Ангелов, след броени дни ще започне фактическата работа по консервация и реставрация на бронзовия лъв на Паметника на свободата, каква е организацията на тези дейности?

През 2016 година бе организирана мащабна дарителска кампания за набиране на средства необходими за консервацията и реставрацията на емблематичния лъв на Паметника на свободата на връх Шипка. През 2018 година бяха проведени две неуспешни процедури по реда на Закона за обществените поръчки за определяне на изпълнител на тази специфична дейност. Но тази година на 5 юни беше подписан договор между Обединение „ Паметникът Шипка 2019” и Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа”. Съгласно договора дейностите по реставрация и консервация на лъва трябва да бъдат извършени в рамките на 78 дни, като се предвижда работата да приключи на 1 септември 2019 година. Стойността на поръчката е малко над 110 хиляди лева.

Какво конкретно ще бъде извършено като реконструкция на лъва?

Имаме съгласуван проект от Министерство на културата, който предвижда да бъде направен един задълбочен вътрешен оглед на носещата конструкция на самата скулптура, след което тя бъде обработена със съответните препарати, които да предотвратят евентуалното корозия в бъдеще. С такъв препарат  трябва да бъдат обработени и вътрешните и външните повърхности на сегментите, от които е сглобена скулптурата. Трябва да бъдат почистени всички фуги, префугирани и най – накрая лъвът трябва да бъде туниран, за да получи един добър естетически вид. Лъвът няма никакви конструктивни проблеми, т.е. като конструкция той е здрав, но въпреки всичко десетилетия наред по него такива дейности не са извършвани, а идеята на цялата операция е, в следващите може би 50-ина години да не се прави подобно нещо.

Предизвикателството е голямо дотолкова, доколкото дейностите ще бъдат извършвани на голяма височина. Самият лъв е висок 4 метра в най – високата му част, отстои на около 13 метра от основата на Паметника . Първият етап от работата е да бъде изградено скеле, което да осигури достъп и възможност зда спокойна работа на колегите реставратори. В тази връзка, докато се монтира скелето в дните от 18 до 22 достъпът до постоянната експозиция на Националния парк – музей „ Шипка – Бузлузжа”, която е разположена в Паметника на свободата ще бъде ограничен. Това се прави от съображения заз сигурност, тъй като се извършва монтаж и вероятността да възникне някакъв инцидент съществува. Поради тази причина ще причиним това временно неудобство на гражданите, за което се извиняваме. Но всеки, който желае може да посети костницата на Паметника, като достъпът ще бъде без входна такса. Вероятно в хода на самата консервация и реставрация на лъва ще се наложе в определени дни достъпът до Паметника да бъде ограничаван, когято се извършват конкретни специфични дейности, които налагат да се подсигури безопасността какато на изпълнителите, така и на посетителите. По проекта, който е предоставен за самото скеле, то трябва да бъде изградено по такъв начин, че да осигурява достъп до самия Паметник. Така че, макар и с известни ограничения през лятото, Паметникът ще продължи да посреща своите гости. Въпреки всичко, тези които желаят да ни посетят, е добре да следят сайта на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа”, където своевременно ще бъде публикувана информация за евентуални ограничения до вътрешността на самия Паметник.

Дейностите по реконструкция на лъва ще съвпаднат ли с честванията на Шипченската епопея тази година?

Много е вероятно края на работата да съвпадне с националните чествания на Шипченската епопея. Принципно изпълнителите изразяват награса да се справят преди самите тържества. Но ако доброто и качествено изпълнение на работата изисква още една седмица време, не е задължително това да бъде обвързано с провеждането на самата тържествена част, която тази година ще бъде на 24 август. Всички трябва да бъдем въоръжени с търпение. Има един основен проблем, който затруднява работата в този район, освен голямата височина, на която трябва да бъде извършен този ремонт, и това е метеорологичната обстановка, от която зависим всички.

Какви са акцентите в програмата на тазгодишните чествания на Шипченската епопея?

В момента се изработва окончателният вариант на програмата. С две важни събития ще участва Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа”. На 23 юли ще бъде открита изложба посветена  на 85-та годишнина от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата, но този път колегите, които изработват изложбата, решиха тя да не бъде насочена толкова към самия паметник като такъв, а към хората, които са го изградили – архитекти, строителни инженери, майстори – зидари, работници, които са имали отношение към изграждането на този монумент. Изложбата има за цел да представи техния труд, който сам по себе си е един подвиг, предви възможностите и средствата, с които преди 85 години се е разполагало, за да бъде изграден един такъв величествен паметник. В изложбата ще бъдат включени материали, които ще бъдат предоставени от фонда на Военно – историческия музей. За първи път в Казанлък ще бъдат показани материали, които представят делото на един от легендарните строители на паметника Пеньо – Бомбето, които се съхраняват в Държавния архив в Търговище – майсторско свидетелство, други документи свързани с неговата работа като строител не само на Паметника на свободата, а и на други обекти на територията на цялата страна. Ще бъдат показани и движими ценности от фонда на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа”.

На 13 август е другото събитие. Съвместно с колегите от Литературно – художествен музей „ Чудомир” ще представим една книга, чийто автор е генерал Георги Вазов, един от братята на Иван Вазов. Това е едно изследване от Георги Вазов, бъдещия генерал, което  той пише по поръчка на брат си Иван Вазов, тогава министър на просвещението. Темата на книгата е приносът на българския народ в освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война. Историята на ръкописа е много интересна, дълго време той е бил неизвестен, до момента, в който преди няколко години бившият вече директор на музея на Иван Вазов в Сопот го открива и го публикува. Имаме предварителна уговорка с колегите от Военно – историческия архив, където се съхранява самият ръкопис, в деня на представянето на книгата, ръкописът също да бъде докаран в Казанлък, за да могат казанлъчани да добият представа за какво става въпрос. А защо на 13 август ще бъде представянето на книгата, защото генерал Иван Вазов умира на тази дата през 1934 година, т.е. 13 дни преди тържественото откриване на Паметника на свободата. Той със сигурност е имал покана за това емблематично за цялата българска общественост събитие, а и генерал Георги Вазов е кръвно свързан с Казанлък, макар и да не е родом оттук, с факта, че по време на Балканската война и обсадата на Одринската крепост, той командва източния сектор на обсадата. И всъщност, под негово командване на 13 март 1913 година 23 Пехотен Шипченски полк извършва решителния пробив при форт Айваз Баба. Така че има много такива връзки, които ще концентрираме около датата 13 август и ще почетем паметта на един достоен български офицер. В програмата на самия 24 август традиционно са включени и детските състезания, които се организират всяка година, по скоростно изкочване на стъпалата към Паметника на свободата, ще бъде проведен поредният Открит урок по родолюбие. В момента се водят разговори за самата организация на традиционната възтановка на събитията отпреди 142 години. По предварителна информация президентът на България ще уважи  честванията, които традиционно се провеждат под неговия патронаж.