61-ва механизирана бригада на тактическото учение “Балканска стена 20”

Учение от такъв мащаб не е провеждано от много години. В учението участваха близо 3000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова техника и до 550 единици автомобилна техника. Темата на учението беше “Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Още в началото на месеца комисия от Командването на Сухопътните войски провери готовността на щаба и формированията на 61-ва бригада и връчи на командира бригаден генерал Деян Дешков допуск за участие в учението.
За провеждане на “Балканска стена 20” е разработен условен сценарий, който да провери готовността на щаба и формированията на 61-ва бригада за отработване на въпроси по провеждане на маневри със сили и средства, бойна стрелба, завземане на отбранителни райони и рубежи, поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата.
На учението присъстваха Румен Радев президент на Република България , Красимир Каракачанов заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната , адмирал Емил Ефтимов началник на отбраната .