Библиотеката с активно участие в борбата срещу фалшивите новини

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини. Това показва едно проучване на “Галъп Инернешънъл” за БНТ.

Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали фалшиви новини или не.

Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях – 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса “срещали ли сте фалшиви новини”.

В България 26% от запитаните не могат да преценят дали са срещали фалшиви новини. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия – 24%.

Сред страните от Балканите, България е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците – цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението твърди, че се сблъсква с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

Именно затова Общинска библиотека “Искра”, съвместно с Фондация “Глобални библиотеки-България”, за пореден път започва разяснителна кампания за фалшивите новини, които “тровят” общественото мислене, пречат да се изгражда правилна преценка за събития, личности и техните послания. Във всеки отдел на библиотеката и филиалите могат да се намерят онагледени материали, които правилно да ориентират медиите коя новина е фалшива.

Източник: Общинска библиотека “Искра”